مؤلف کتاب را در هشت درس با عنوان های: مفهوم شناسی، چرایی و اهمیت فریضه امر به معرف و نهی از منکر، اقسام معروفها و منکرها، وجوب و شرایط امر به معروف و نهی از منکر، مراتب و مراحل امر به معروف و نهی از منکر، اخلاق در امر به معروف و نهی از منکر، جذاب سازی امر به معروف و نهی از منکر در تذکر زبانی و آشنایی با مباحث حقوقی و قضایی سامان داده است.
همچنین وی مقدمه را با این سخن آغاز میکند، در جامعهای اسلامی که نظارت عمومی مهمترین عامل و ضامن اجرای عدالت و رسیدن به کمال و سعادت است، اصل مترقی امر به معروف و نهی از منکر، تکلیف این نظارت عمومی را در جامعه مشخص نموده است و در ادامه مینویسد:
امر به معروف و نهی از منکر از جمله واجبات اسلام است که عمل به آن موجب سلامت و رشد و تعالی جامعه میگردد. این دو فریضه از دستورات مؤکد خداوند متعال و سیره و امام معصوم است که نقش مؤثری در ترویج ارزشها الهی بر عهده دارد. امر به معروف و نهی از منکر همانند سایر دستورات اسلامی دارای شرایط و شیوه های اجرایی مخصوص میباشد که بیتوجهی به آنها ممکن است خود، انجام گناه و انحراف از اهداف و مقاصد الهی باشد. از این رو مهمترین اصل محوری در فراگیری نمودن فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه تبیین مبانی، اصول، احکام، مصادیق و روشهای این فریضه الهی است که با آموزش آنها زمینه گسترش و ترویج آن فراهم میگردد.
در جامعه اسلامی باید گروهی بازرس و ناظر که تائیدشده هستند بر رفتار اجتماعی مردم نظارت کنند که این گروه باید اسلامشناس، مردم شناس و شیوه شناس باشند. بنابراین از نظر نویسنده به این دو واجب الهی در نظام اجتماعی اسلام باید در سه سطح توجه داشت:
سطح اول(عموم مردم): قرآن کریم در سوره 110 آلعمران وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را دز سطح امت و عموم جامعه معرفی میکند و همه امت را به صفت امر به معروف و نهی از منکر میستاید. پس، عموم افراد امت اسلامی و تکتک مردم نسبت به اجرای این دو فریضه مسئولیت دارند.
سطح دوم(نخبگان): سطح دیگری از مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر بر عهده دانشمندان و فرهیختگان است که میتوان آن را از آیه 104 آلعمران استفاده کرد. یعنی از میان شما گروهی هستند که دعوت به خیر مینمایند و امر به معروف و نهی از منکر میکنند. این آیه شریفه با راهنمایی روایات، این وظیفه را برای افراد خاص و نخبگان، معین فرموده است.
سطح سوم(دولتمردان):خداوند در آیه 41 حج در این باره میفرمایند: همانان که اگر آنان را در زمین قدرت تمکن دهیم، نماز را برپا میدارند و زکات میپردازد و مردم را به کارهای پسندیده وامیدارند و از کارهای زشت بازمیدارند؛ و عاقبت همه کارها فقط در اختیار خداست.
همچنین نویسنده در موضوع جذاب سازی امر به معروف و نهی از منکر در تذکر زبانی امیدوراست که آمرین به معروف و ناهیان از منکر با فراگیری این درس به نتایجی همچون آشنایی با مباحث اخلاقی در امر به معروف و نهی از منکر، چگونگی جذاب سازی جملات در تذکر زبانی، آثار جذاب سازی جملات در تذکر زبانی، توانمندسازی و احاطه لازم اعضاء به انجام امر به معروف و نهی از منکر با جذابیتهای لازم، آشنایی با انواع روشهای کاربردی تذکر زبانی و ایجاد فرایند منطقی و توانایی با هدف تحقق تذکر لسانی در سطح جامعه اسلامی دست بیابند.