مولّف در بیان علل تألیف اثر می نویسد:«در عصر ما عزادارى اهلبيت عليهم السلام رنگ و بوى متفاوتى گرفته است، برخى افراد در حالى كه هيچ بهرهاى از درياى عميق فقه و اجتهاد نبردهاند، به اشتباه خود را صاحب نظر در مسائل شرعى به خصوص احكام عزادارى مىدانند و در مسيرى كه هيچ اطلاعى از خطرات آن ندارند، ديگران را به زعم خود دعوت مىكنند و عزادارى خامس آلعبا و سالار شهيدان را وسيلهاى براى كارهاى مخالف شريعت اسلام قرار مىدهند.
در حديثى، امام محمد باقر عليه السلام به جابر مىفرمايند:«اى جابر! محبّت ما اهلبيت به تنهايى كافى نيست؛ به خدا قسم شيعه ما كسى است كه تقوى و اطاعت داشته باشد». تا آنجا كه مىفرمايند: «به خدا قسم تنها با عمل و پرهيزكارى است كه مىتوان به ولايت ما رسيد». حال آيا مىشود بدون اطلاع و عمل به احكام شرعى، پيرو واقعى آن بزرگواران بود؟!
ساختار کلی کتاب
کتاب احکام عزاداری شامل پیشگفتار، مقدمه و فصول سه گانه است. فلسفۀ شهادت عنوان اصلی فصل اول است که از عناوین فرعی با عنوان« چرا امام حسين عليه السلام فراموش نمىشود؟»، «چه كسى در قيام كربلا پيروز شد؟» و«چراسوگوارى مىكنيم؟!» تشکیل می شود.
«احکام عزاداری» عنوان فصل دوم است که مهمترین فصل کتاب نیز به شمار می رود. عناوین فرعی آن عبارتند از: فلسفۀ عزاداری،مجالش و دسته جات عزاداری،شبیه خوانی و مقتل خوانی،اشعار مدیحه و نوحه،عزاداری بانوان،ادعیه و زیارات،خرافات در عزاداری،اموال و هزینه های هیئت،موقوفات و نذورات،ایام عزاداری،مقاتل و وقایع تاریخی.
فصل سوم نیز به نام بیانه ها نام گذاری شده است که اطلاعیه ها و بیانیه های معظم له خطاب به مداحان، به مخاطبان ارائه شده است؛ در فراز پایانی اثر نیز اشعار معظم له انتشار یافته است.