(مسأله 1877): اگر کافر ذمى زمینى را از مسلمان بخرد، باید خمس آن را از همان زمین یا از مال دیگرش بدهد، و نیز اگر خانه و دکان و مانند اینها را از مسلمان بخرد، باید خمس زمین آن را بدهد و در دادن این خمس قصد قربت لازم نیست بلکه حاکم شرع هم که خمس را از او مى گیرد، لازم نیست قصد قربت نماید.
(مسأله 1878): اگر کافر ذمى زمینى را که از مسلمان خریده به مسلمان دیگرى بفروشد، خمس از کافر ساقط نمى شود ولى بر مسلمان لازم نیست خمس آن را بدهد و همچنین است اگر بمیرد و مسلمانى آن را از او ارث ببرد و بنا بر احتیاط مستحب در هر دو صورت در فرضى که خود کافر یا کسى دیگر از قبلش خمس نداده باشد مسلمان خمس آن زمین را بدهد.
(مسأله 1879): اگر کافر ذمى موقع خریدن زمین، شرط کند که خمس ندهد یا شرط کند که خمس بر فروشند باشد، شرط او صحیح نیست و باید خمس را بدهد ولى اگر شرط کند که فروشنده مقدار خمس را از طرف او بصاحبان خمس بدهد بر فروشنده لازم است عمل بشرط نماید.
(مسأله 1880): اگر مسلمان زمینى را بغیر خرید و فروش، ملک کافر ذمى کند و عوض آن را بگیرد مثلاً با او صلح نماید، کافر ذمى باید خمس آن را بدهد.
(مسأله 1881): اگر کافر ذمى صغیر باشد و ولىّ او برایش زمینى بخرد احتیاط واجب آن است که در ضمن معامله با او شرط کنند که خمس آن را بدهد. این پنج مسأله طبق نظر مشهور است، و اقوى این است که خمس بر رقبه زمین نیست بلکه خمس بر حاصل زمین است و تفصیل در کتاب مباحث فقهیه مسطور است.