پرسش: من در یک شهر شمال سوید زندگی می کنم. اوقات شرعی نماز شام و صبح نیم ساعت تفاوت داره. و الان که ماه مبارک رمضان امده نیم ساعت بیشتر وقت نداریم که هم افطار و هم سحری بخوریم. و ۲۳ ساعت و نیم باید روزه بگیریم که این خیلی سخته و نشد هست .حاج اقا محقق فرموده بودند که می توانیم روزانه مسافتی مشخصی را طی کنیم و روزه افطار کنیم. ولی من روزانه سر کار می رم و امکان رفتن ۲۲ و نیم کیلومتر را ندارم هر روز. امکان مسافرت را هم ندارم. منتظر جواب حاج اقا هستم.
پاسخ: اگر قدرت به روزه گرفتن و مسافرت نداشته باشید واجب است از آن کشور مهاجرت کنید به جاهایی که شب و روز معتدل دارد و اگر قدرت بر مهاجرت نداری افطار کن و در آینده قضا کن
پرسش: این حقیر در کشور سوئد زندگی میکنم و هنوز مجوز قبولی خود را نگرفتم ومنتظر اداره مهاجرت برای اینترویو هستم.به مدت سه سال است که ورزش دوش رابه صورت حرفه ای دنبال میکنم وعضو تیم ملی افغانستان هستم.از انجا که در کشور سوئد روز ها در تابستان بسیار طولانی است و با ورزش سنگین وطاقت فرصایی که دارم و تمام هدف من پیشروی در عرصه ای ورزشی من شده وشاید هم قبولی و اینده ی من بستگی به رکورد و ورزش من داشته باشد و دو روز در هفته هم سرکار میروم که کارم هم بسیار سنگین است.در نهایت یا باید روزه خودراقرص کنم ویا از ورزش وکار خود دست وردارم، و ازانجا که اگر ورزش خودرا به مدت یک ماه تعطیل کنم مطمانم سه ماه دیگر روند پیشرفت مان از حرکت می افتد ؟! با در نطر گرفتن شرایط ایا قادر به قصر کردن روزه ام هستم که در زمستان قصر ان را ادا کنم؟!و ایا کفاره هم شامل میشود؟!
پاسخ: اگر قصد ماندن چهار سال نداشته باشید می توانید هر 9 روز 23 کیلومتر مسافرت نمایید و قصد اقامت 10 روز نکنید در این صورت نمازتان قصر می شود و روزه نگیرید و بعدا قضایش را به جا آورید.
پرسش: سلام من در شمال کشور نروژ زندگی میکنم اینجا در ماه رمضان یعنی در کل تابستان افتاب غروب نمیکند من باید چطور روزه خودم را افطار کنم و چی وقت سحری بخورم.
پاسخ: در فرض سوال در صورت امکان از سکونت در چنین مناطقی خودداری کنند و باید مهاجرت کنند به مناطقی که بتوانند اعمال عبادی خود را به جا آورند.
پرسش: در آلمان حدود 20 ساعت در روز روزه باید باشی یعنی از طلوع تا غروب 20 ساعت میشه خواستم نظر آیت الله محقق کابلی را داشته باشم. همچنین در نیم کره شمالی و یا بخش های از نروژ 6 ماه روز و شب شان طول دارد در این مورد خواستم نظر آیت الله محقق کابلی را داشته باشم.
پاسخ: اگر می توانید روزه بگیرید؛ اگر قدرت ندارید که روزه بگیرید هر روز قبل از ظهر به مقدار بیست و دو و نیم کیلومتر از شهر خارج شوید، افطار کنید و برگردید و تا شب روزه نگیرید و بعدا در فصل های مناسب روزه را قضا کنید.