پرسش: از آن‌جا که مبتلایان به دیابت یا مرض قند مجبورند هر روز یک یا دو بار آمپول انسولین تزریق کنند یا از داروهای خوراکی برای کاهش قند خون استفاده نمایند و نباید در وعده‌ های غذایی آن‌ها تأخیر و فاصله بیفتد، زیرا باعث پایین آمدن میزان قند خون و در نتیجه تشنج و بیهوشی می‌ شود، لذا گاهی پزشکان به آن‌ها توصیه می‌ کنند که در روز در کنار 3 وعده اصلی 2 تا 3 میان وعده نیز مصرف نمایند، خواهشمندیم نظر شریف خود را درباره روزه این افراد بیان فرمایید.

پاسخ: اگر روزه ضرر داشته باشد روزه از او ساقط است و تا سال آینده اگر قضایش را نتوانست بگیرد روزی یک مد طعام (750 گرم) کفاره بدهد.

پرسش: سلام من کارگرساختمانی درایران هستم که درهوای بیرون توافتاب کارمیکنم وروزهای روزه رابه سختی تحمل میکنم سوالم اینجاست که راه دیگه ندارد مثلا قضایی شان رادرافغانستان بیگرم .یاباید مجبورادرهمین ماه رمضان بگیرم اگرراهنمای فرماید متشکرم.

پاسخ: در فرض سوال باید یا روزه بگیرید و یا اینکه در هر روز تا سر 23 کیلومتری بیرون شهر بروید و افطار کنید و بعدا قضا نمایید و اگر مدارک اقامتی نداشته باشید و اطمینان ماندن تا سه سال نداشته باشید مسافرت در هر 9 روز کفایت می کند.

پرسش: پدر ومادر بنده ساکن فعلی کابل واز مقلدین جناب عالی می باشند، پدرم دارای ٨٨ سال سن ازناحیه پای چپ معیوب ودچار بیماریهای فشار خون بالا، فراموشی آنی وسرگیجه بوده ومادرم نیز دارای ٨٤ سال سن، دچار بیماری های فشار خون بالا و گاها حمله های عصبی شدید بوده وهردوی شان تحت تداوی مداوم واستفاده همه روزه دارو زیر نظر داکتر معالج قرار دارند.
با توجه به شرایط فوق ونزدیکی ماه مبارک رمضان ، حکم روزه پدر ومادرم چه بوده ، منتظر حکم کتبی جناب عالی می باشیم.

پاسخ: در فرض سوال روزه بر آنها واجب نیست.

پرسش: فلانی در خارج از کشور در ایام روزه هم کار میکرده و روزه گرفته نتوانسته، وی 2 سال پیاپی روزه نگرفته، کفاره ان چیست؟

پاسخ: کفاره هر روز 2 ماه روزه یا اطعام 60 فقیر است.

پرسش: همسرم در ماه چهارم بارداری هست ایا گرفتن روزه در ماه مبارک رمضان واجب است یا می تواند روزه نگیرد؟

پاسخ: در فرض سوال به تشخیص خودش اگر روزه برایش ضرر نداشته باشد باید روزه بگیرد. اما اگر احتمال ضرر داشته باشد نباید روزه بگیرد.

پرسش: سلام ضمن توفیقات مذید جناب عالی : استدعامندم در رابطه با مقدار کفاره روزه وهمچنان اگر شخص نتواند دریک سال روزه قضای را بگیرد وبه سال دوم متصل شود ایا کفاره در هرسال را بدهد یا همان یکبار.

پاسخ: در هر سال لازم نیست کفاره بدهد یک بار کفاره بدهد کافی است.

پرسش: آیا کسی که آمپول تزریق می کند در ماه رمضان که روزه است روزه او باطل است؟ یا نه.

پاسخ: آمپول هیچ نوعش روزه را باطل نمی کند.

پرسش: اهل سنت می گویند که همین که صدای اذان شنیده شد افطار باید کرد؛ از من که سوال شد من به جواب ایشان گفتم که اول کلمه دوم نماز سوم روزه، یعنی بعد از ادای نماز شام (مغرب)باید افطار کرد.
حتی از دوستانی که از جمله اهل تشیع خود ما هست شنیدم که در وقت افطار باید عجله کرد!!
نظر شما را در مورد خواهانم؟

پاسخ: در صورتی که غروب شرعی ثابت شود می توان افطار کرد، فرقی نمی کند که بعد از ثابت شدن غروب شرعی اول نماز بخواند یا افطار کند، یعنی در مسئله تقدیم و تأخیر افطار از نماز تفاوت نیست که اول نماز خوانده شود یا افطار کند؛ هرچند نماز اول وقت فصیلتش بسیار زیاد است.

پرسش: سلام من حدود 10سال است که روزه نگرفته ام اگر توبه کنم اکنون حکم شرعی و تکلیف من چگونه است؟

پاسخ: چنانچه روزه نگرفتن شما به خاطر عذر شرعی بوده، اکنون باید آن روزه ها را قضا کنید و برای هر سال 22/5 (بیست و دو و نیم) کیلو گندم (طعام) فدیه بدهید.
و اگر عمداً و بدون عذر شرعی افطار کرده اید؛ هم قضا دارد و هم کفاره که باید برای هر روز 45 کیلو گندم به عنوان کفاره برای شصت فقیر بدهید.

پرسش: من جوان 17 ساله ای هستم که 2سال قبل از 15سالگی قمری خود علایم بلوغ را در خودم داشتم، ولی من از 15 سالگی نماز و روزه ام را انجام دادم، آیا من باید در سن 13 سالگی نماز و روزه ام را میگرفتم ؟
(البته در آن زمان کسی به من نگفته بود که در صورت داشتن علایم بلوغ باید واجباتم را انجام دهم)
لطفا تکلیفی شرعی این مسئله را برای من روشن فرمایید؟

پاسخ: از روزی که علائم بلوغ را در خود دیده اید باید نماز و روزه را انجام می دادید حالا که انجام نداده اید باید آن را قضا کنید، چنانچه در آن زمان می دانستید که نماز و روزه بر شما واجب شده و انجام نداده اید، مرتکب گناه کبیره شده اید، که علاوه بر قضای نماز و روزه باید کفاره افطار عمدی ماه مبارک رمضان را هم بدهید.

پرسش: اگر کسی برای اینکه بتواند در ماه رمضان روزه بگیرد، از آمپول های تقویتی استفاده کند، آیا چنین کاری جایز است یا خیر و روزه اش چه حکمی دارد؟

پاسخ: در شبهای استفاده از آن آمپولها اشکال ندارد؛ ولی در روز از آن خود داری شود.

پرسش: مادرانی که بچه اش را شیر می دهد، اگر ضرری متوجه خودش یا بچه اش شود روزه اش را افطار می کند؛ میزان این ضرر تا چه اندازه است که موجب افطار می گردد. و از کجا باید تشخیص داد.

پاسخ: تشخیص مرض و یا ضرر بعهده خود مادر یا دکتر متخصص مورد وثوق است، که اگر بگوید روزه برای مادر و یا فرزندش ضرر دارد؛ می توانید افطار کند و برای هر روز یک مد طعام به عنوان کفاره افطار پرداخت کرده، بعداً قضای آن را بعد از ماه رمضان بگیرد؛ میزان ضرر که موجب افطار می شود، ضرری است که عرفاً قابل توجه باشد نه ضرر جزئی که قابل تحمل و جبران است.

پرسش: نظر مبارک را راجع به سن بلوغ دختران چیست؟ لطفا بفرمایید آیا دختران با تمام شدن نُه سال قمری بالغ می شوند یا داشتن قدرت بر واجب شرط است اگر در ماه رمضانی نتواند روزه بگیرد و تا رمضان بعدی نتواند قضای آن را انجام دهد تکلیف چیست؟
در فرض که نه ساله مکلف نشود تصرفات مالی آنها و ازدواج آنان چه صورت خواهد داشت؟

پاسخ: در فرض سؤال اگر دختری بعد از اکمال نُه سال قدرت بر روزه نداشته باشد، احتیاطاً بعداً قضای آن را بگیرد؛ اما در رابطه با تصرفات مالی هم باید تا سن 13 سالگی یا دیدن حیض،احتیاط شود.

پرسش: کسی که بر اثر عذر شرعی نتواند روزه بگیرد، و همان عذر یا عذر شرعی دیگر بلافاصله پس از آن عذر حاصل شود و تا ماه رمضان سال بعد ادامه پیدا کند آیا روزه هایش قضا و کفاره دارد، یا خیر؟ اگر بعد از برطرف شدن عذرش قضای روزه هایش را نگرفته باشد چه؟

پاسخ: در فرض سؤال اگر عذر دیگری که بعد از غذر قبلی عارض شود؛ عذر اختیاری نباشد مثل مسافرت و مانند آن؛ در این صورت قضا و کفاره ندارد.
ولی احتیاطاً برای هر روز 750 گرم طعام مانندگندمیا نان یا خرما به فقیر فدیه بدهد؛ البته این احتیاط وجوبی است.
اگر عذر اختیاری باشد مانند مسافرت قضا نیز بر او واجب است.

پرسش: کسانی بوده اند که یوم جمعه که روز عید فطر بوده روزه راافطار نکرده اند روزه درچنین روز چه حکم دارد؟

پاسخ: اگر اول ماه در نزد او ثابت شده و افطار نکرده روزه در آن روز حرام است و باطل.

پرسش: با سلام من یک جوانم که تازه ازواج کردم ودرروز بیست پنج ماه رمضان بعداز اذان صبح با همسرم نزدکی کردم
آیا غیر ازقضاء کفاره هم بدهم یانه کفاره عادی یا کفاره جمع که شصت روز به من تعلق میگیرد .

پاسخ: هم قضا دارد و هم کفاره عمد که 60 مسکین را اطعام کند و یا 60 مسکین را هر کدام یک مد طعام بدهد و یا 60 روز روزه بگیرد.

پرسش: کسى که قضاء رمضان بر او واجب است آیا مى تواند تبرعاً براى میتى روزه بگیرد یا نه؟

پاسخ: در فرض سوال روزه تبرعّى براى میت نمى تواند بگیرد.

پرسش: خانمی است که بچه دو ماهه دارد و چند وقتی پیش هم بچه اش شکمش خوب کار نمی کرده وقتی به دکتر رفته اند، گفته شده که بخاطر کم شیری و ضعف مادر است، که باید مادر بهتر تغذیه شود؛ حال سؤال این است که با توجه به احتمال ضعف و کمی شیر مادر روزه گرفتن برای این خانم چه صورت دارد؟ اگر روزه نگیرد وظیفه اش چیست؟

 

پاسخ: اگر روزه برای مادر یا برای بچه ضرر دارد نباید روزه بگیرد؛ باید برای هر روز 750 گرم گندم به فقیر بدهد.

پرسش:اگر خانمی اوّل روز عمداً روزه خود را افطار کند و در وسط روز حیض یا نفاس یا مرضی بر او عارض شد آیا کفاره بر او واجب است یا نه؟

 

پاسخ: احتیاط در وجوب کفاره است ولی بعید نیست که کفّاره بر او واجب نباشد.

پرسش: اگر یقین کند که اوّل رمضان است و عمداً افطار کرد بعد معلوم شد که آخر شعبان بوده آیا کفاره بر او واجب است یا نه؟

پاسخ: قضأ و کفّاره بر او واجب نیست.