مسأله 1910- شتر دوازده نصاب دارد:

اوّل: پنج شتر و زكات آن يك گوسفند است و تا شماره شتر به اين مقدار نرسد زكات ندارد.

دوم: ده شتر و زكات آن دو گوسفند است.

سوم: پانزده شتر و زكات آن سه گوسفند است.

چهارم: بيست شتر و زكات آن چهار گوسفند است

پنجم: بيست و پنج شتر و زكات آن پنج گوسفند است.

ششم: بيست و شش شتر و زكات آن يك شتر است كه داخل سال دوم شده باشد1.

هفتم: سي و شش شتر و زكات آن يك شتر است كه داخل سال سوم شده باشد2.

هشتم: چهل و شش شتر و زكات آن يك شتر است كه داخل سال چهارم شده باشد3.

 نهم: شصت و يك شتر و زكات آن يك شتر است كه داخل سال پنجم شده باشد.

دهم: هفتاد و شش شتر و زكات آن دو شتر است كه داخل سال سوم شده باشد.

يازدهم: نود و يك شتر و زكات آن دو شتر است كه داخل سال چهارم شده باشد.

دوازدهم: صد و بيست و يك شتر و بالا تر از آن كه بايد يا چهل تا چهل تا حساب كند و براي هر چهل تا يك شتري بدهد كه داخل سال سوم شده باشد، يا پنجاه تا پنچاه تا حساب كندو براي هر پنجاه تا يك شتري بدهد كه داخل سال چهارم شده باشد4 و يا با چهل و پنجاه حساب كند5. ولي در هر صورت بايد طوري حساب كند كه چيزي باقي نماند، يا اگر چيزي باقي مي ماند، از نه تا بيشتر نباشد6، مثلاً اگر 140 شتر دارد، بايد براي صد تا، دو شتري كه داخل سال چهارم شده و براي چهل تا يك شتر ماده اي كه داخل سال سوم شده باشد بدهد7.

1- بهجت: و مادرش قابليّت حمل را داشته باشد…

2- بهجت: و مادرش قابليت حمل و مقاربت را داشته باشد…

3- بهجت: و قابليت حمل را داشته باشد…

4- مظاهری: [و] شترى كه به عنوان زكات داده مى‏شود بايد ماده باشد و اگر شتر ماده ندارد مى‏تواند نر بدهد و چنانچه هيچ يك را به سنهاى ذكر شده ندارد بايد بخرد يا قيمت آن را بدهد.

5- سبحانی: ولى در اين جا نيز بايد طورى حساب كند كه چيزى باقىنماند و يا اگر باقى مى ماند از 9 شتر بيشتر نباشد و شتر زكات بايد حتماً مادهباشد. و اگر ندارد از خارج بخرد.

6- مكارم: و شتر زكات باید حتما ماده باشد. [پايان مسأله]

زنجاني: يا اگر چيزي باقي مي ماند، به ده نرسد…

7- جوادی آملی: و در صورت نداشتن شتر ماده، شتر نر در سن خاص کافی است و اگر آن نیز مقدور نبود، قیمت آن پرداخت شود.

خوئي، تبريزي، بهجت، وحید: براي چهل تا يك شتر كه داخل سال سوم شده بدهد. و شتري كه در زكات داده مي شود بايد ماده باشد .

گلپایگانی ، صافی: براي چهل تا يك شتر كه داخل سال سوم شده بدهد. و شتري كه در زكات داده مي شود بايد ماده باشد . و اگر ندارد، نر بدهد و چنانچه هيچ يك را به سن هاي ذكر شده ندارد بايد بخرد و در خريدن نر يا ماده اختيار دارد.

زنجانی: براي چهل تا يك شتر كه داخل سال سوم شده بدهد. شتري كه در زكات داده مي شود بايد ماده باشد . و لازم نیست از همان شترها بدهد بلکه اگر شتر دیگری بدهد یا مطابق قیمت شتر پول بدهد کافی است.

سيستاني: دوازدهم: صد و بیست و یک شتر و بالاتر از آن است که باید یا برای هر چهل شتر، یک شتری بدهد که داخل سال سوّم شده باشد، و یا برای هر پنجاه شتر یک شتری بدهد که داخل سال چهارم شده باشد، و یا با چهل و پنجاه حساب کند و در بعضی موارد هم مخیر است که با چهل، یا پنجاه حساب کند مانند دویست، ولی در هر صورت باید طوری حساب کند که چیزی باقی نماند، یا اگر چیزی باقی می‏ماند، از نُه شتر بیشتر نباشد، مثلاً اگر «140» شتر دارد، باید برای صد شتر دو شتری که داخل سال چهارم شده، و برای چهل شتر یک شتری که داخل سال سوّم شده، بدهد، و شتری که در زکات داده می‌شود باید ماده باشد، ولی اگر در نصاب ششم شتر ماده دوساله نداشته باشد شتر نر سه ساله کافی است، و اگر آن هم نداشته باشد در خرید هرکدام مخیر است..

مسأله 1911- زكات مابين دو نصاب واجب نيست پس اگر شماره شترهايي كه دارد از نصاب اوّل كه پنج تا است بگذرد، تا به نصاب دوم كه ده تا است نرسيده، فقط بايد زكات پنج تاي آن را بدهد. و همچنين است در نصابهاي بعد.

این مسأله در رساله آیت الله بهجت نیست.

دانلود شتر – چهارده مرجع

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=3014