برگرفته از کتاب «احکام غرب نشینان»
سؤال ۳۰۲- خوردن گوشت مرغ در رستورانهای اروپا مانند مک دونالد یا کنتاکی چه حکمی دارد؟
پاسخ- جایز نیست.
سؤال ۳۰۳- این جانب دانشجوی شاغل به تحصیل در کشور استرالیا هستم. در حال حاضر گوشت گوسفند، گوساله و مرغ با ذبح اسلامی موجود است اما به مقدار محدود و قیمت آن تقریباً دو برابر گوشتهای مشابه است که ذبح اسلامی نشده اند. با توجه به محدود بودن مقرری ماهیانه دانشجویان آیا استفاده از گوشت های گوسفند، گوساله و مرغ موجود در فروشگاه ها با قیمت مناسب مجاز است یا بایستی حتما گوشتهای ذبح اسلامی شده با قیمت دو برابر را خریداری کرد؟
پاسخ- استفاده از گوشتهای غیر ذبح اسلامی جایز نیست؛ خوب است به مقدار کمتری استفاده کنید تا بتوانید ذبح اسلامی مصرف کنید.
سؤال ۳۰۴- یکی از دانشجویان ایرانی که در مسکو به تحصیل اشتغال دارد، می گوید قصابی های تاجیک، که گوشت ذبح اسلامی می فروشند، از نظر بهداشتی در سطح بسیار پایینی قرار دارند. گوشت آنها دارای انگل و میکروب است، و هر لحظه امکان ابتلا به بیماری های مربوطه عفونی و انگلی وجود دارد. اما گوشت هایی که با ذبح غیر اسلامی عرضه می گردد، از تمام جهات تمیز و بسته بندی شده است و امکان هیچ گونه آلودگی ندارد. حال کدام یک را انتخاب کنیم؟
پاسخ- در صورتی که واقعا گوشتهای ذبیح اسلامی خطرناک باشد و استفاده از گوشتهای غیر ذبح اسلامی جنبه اضطرار داشته باشد. به مقدار ضرورت مانعی ندارد.
سؤال ۳۰۵- ظرفی که در آن مشروبات الکلی نگهداری می شده است؛ اگر بعد از شستن مورد استفاده قرار گیرد؛ اشکالی ندارد؟ خوردن آبی که داخل آن ریخته می شود چطور؟
پاسخ- بعد از تطهیر اشکالی ندارد.
سؤال ۳۰۶- اگر ظرفی داشته باشیم که در آن شراب بوده مانند ظرف ها و بطری های مخصوص شراب چطور می توان آن را پاک کرد؟
پاسخ- ظرفی را که با شراب نجس شده باید با آب قلیل سه مرتبه بشویند و دست در آن بمالند و مستحب است هفت مرتبه شسته شود.
سؤال ۳۰۷- گوشتهایی که از کشورهای غیر مسلمان وارد می شود چه حکمی دارد؟
پاسخ- چنانچه از بازار مسلمین و از دست مسلمان خریداری شود. و احتمال بدهید که خریدار درباره ذبح شرعی آنها تحقیق کرده حلال است.
سؤال ۳۰۸- اگر شخصی در شهری زندگی می کند که در آن هیچ نوع گوشتی با ذبح اسلامی نمی فروشند چه باید بکند؟ آیا خوردن آن حلال است؟ اگر نه برای خدا چه باید کرد؟
پاسخ- فقط به مقدار ضرورت برای حفظ سلامت می توان از گوشت های غیر ذبح اسلامی استفاده کرد
سؤال ۳۰۹- اگر در کشوری خارجی کسی غیر مسلمان برای انسان غذای حلال مثل ماهی درست کند (مثلاً رستوران ها که هم ماهی دارند و هم گوشت خوک و حرام آیا آن غذا حرام است؟ چون بالآخره دست آشپز که مسلمان نیست با غذا تماس پیدا خواهد کرد.
پاسخ- برای این گونه اشخاص، مانعی ندارد.
سؤال ۳۱۰- غذاهایی که از دست کفار گرفته می شود چه حکمی دارد؟
پاسخ- در صورتی که احتمال بدهیم این غذاها به وسیله کارخانه ها با ابزار و آلات با دستکش تهیه شده هیچ اشکالی ندارد. ولی هرگاه يقين داشته باشید با دست با بدن آنها با رطوبت تماس پیدا کرده احتیاط آن است که در غیر موارد ضرورت اجتناب شود اما در موارد ضرورت مانند مسافرتهایی که به کشورهای غیر اسلامی می شود و پرهیز از این امور مشکل است می توانید پرهیز نکنید.
سؤال ۳۱۱- من در خارج کشور زندگی میکنم. در برخی مواد غذایی افزودنی هایی مانند مارگارین (margarin) امولسیفایر (emulsifier) یا آمینواسید (amino acid وجود دارد که از نظر علمی هم از حیوان قابل تهیه است و هم از گیاه ولی بر روی این مواد غذایی مشخص نکرده است که از کدام یک می باشد. حکم استفاده از این مواد غذایی از نظر معظم له چیست؟
پاسخ – استفاده از آن اشکالی ندارد.
سؤال ۳۱۲- با توجه به این که ما در کشور ژاپن زندگی میکنیم عنایت فرموده حکم خوردن غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو و یا سیب زمینی ای که با روغن حیوانی مانند روغن گاو و یا گوسفند، به جز خوک پخته و سرح می شوند را در رستوران غیر اسلامی بفرمایید که آیا حلال است یا خیر؟
پاسخ- استفاده از ماهی فلس دار و میگو و همچنین روغن هایی که از شیر حیوان حلال گوشت گرفته باشند اشکال ندارد.
سوال ۳۱۳- آیا برای اطمینان از حلال بودن گوشت در خارج از ایران وجود مارک با برند “حلال” بر روی محصولاتی که در سوپر مارکت ها هستند کفایت میکند با شرایط دیگری هم دارد؟
پاسخ- در صورتی که مطمئن باشید آن برچسب واقعیت دارد. می توانید از آن استفاده کنید.
سؤال ۳۱۴- آیا مصرف کردن مواد قندی که دارای ماده sugar alcohol یا شکر الکل هستند با توجه به این که در بازار فراوان اند جایز است یا خیر؟
پاسخ- در صورتی که ماده مست کننده ای نباشد اشکالی ندارد.
سؤال ۳۱۵- خوردن گوشت کدام یک از جانوران زیر حلال است؟ صدف حلزون هشت یا ماهی مرکب حت ماهی و خیار دریایی قابل ذکر است که این غذاها در کشورهای جنوب شرقی آسیا حره غداهای روز و معروف هستند.
پاسخ- از غذاهای دریایی تنها ماهیان فلس دار و میگو حلال است. و گیاهان دریایی نیز مانعی ندارد.
سؤال ۳۱۶- در کشورهای مسیحی آیا می توان از مغازه های اغذیه فروشی مانند پیتزافروشی غذایی که در آن گوشت به کار نرفته است خرید و پاک است؟ با توجه به این که احتمال دارد غذا در ظرفی طبخ شود که در آن گوشت خوک یا گوشت ذبح شرعی نشده طبح شده باشد.
پاسخ- در صورتی که یقین نداشته باشید مانعی ندارد.
سؤال ۳۱۷- آیا گوشت دلفین و کوسه حلال است؟
پاسخ- در صورتی که فلس نداشته باشند حلال نیست.
سوال ۳۱۸- آیا خر چنگ و لاک پشت دریایی حلال گوشت هستند؟
پاسخ- خرچنگ و لاک پشت حرام گوشت هستند ولی میگو اشکالی ندارد.
سؤال ۳۱۹- خوردن صدف چه حکمی دارد؟
پاسخ- جایز نیست.
سؤال ۳۲۰- چرا گوشت خوک حرام است؟ در حالی که مانند گاو و گوسفند دارای سم ۲ تکه است و از طرفی با پیشرفت علم پزشکی (شامل واکسن ها و پرورش به خصوص دیگر مریضی های قرون گذشته را ندارد؟
پاسخ- خوک حتی نزد اروپاییان که بیشتر گوشت آن را می خورند سهیل بی غیرتی است و حیوانی است کثیف این حیوان در امور جنسی فوق العاده بی تفاوت و لاابالی است و با توجه به تأثیر غذا در روحیات که از نظر علم ثابت است. تأثیر این غذا در خصوص لا ابالی گری در مسائل جنسی مشهود است. در شریعت حضرت موسی نیز حرمت گوشت خوک اعلام شده است. و در اناجیل گناهکاران به خوک تشبیه شده اند و در ضمن داستانها، مظهر شیطان خوک معرفی شده است. بنابراین طبق اصل مسلمی که اشاره شد. گوشت هر حیوانی حاوی صفات آن حیوان است و از طریق غده ها و تراوش آنها (هورمونها) در اخلاق کسانی که از آن تغذیه میکنند اثر می گذارد و شاید یکی از علل بی بندوباری شدید جنسی که در کشورهای غربی حکومت می کند. تغذیه از گوشت این حیوان آلوده باشد.
سؤال ۳۲۱- آیا گوشت کانگورو حلال است؟
پاسخ- حلال است.
سوال ۳۲۲- خوردن گوشت زرافه و گوزن چه حکمی دارد؟
پاسخ- اشکالی ندارد.
سؤال ۳۲۳- ماده کلاژین که در ساختمان استخوان، زردپی، رباط پوست و جلد حیوانات قرار دارد به خودی خود و در ساختار طبیعی اش دارای پروتئین های فراوانی است که تحصیل این پروتئین ها جز با به جوش آوردن آن در آب ممکن نیست. با حرارت مخصوص و قلیایی با اسیدی کردن کلاژین، و انجام فعل و انفعالات مختلف در نهایت این پروتئین ها به ژلاتین که یک ماده بدون طعم بی رنگ ولی مقوی است تبدیل می شود و پس از ترکیب این ماده با اسانس های مختلف میوه ای رنگهای خوراکی و شکر به صورت ماده خوراکی درآمده و در ساخت شکلات کاکائو، شیرینی، بستنی بیسکویت و مانند آن استفاده می شود. در اغلب موارد ژلاتین از کلاژین های موجود در ساختمان بدن گاو یا گوسفند که بهترین نوع آن می باشد، اخذ می شود، ولی ممکن است از بدن حیوانات حرام گوشت یا حیوانات حلال گوشتی که ذبح شرعی نشده باشند. نیر گرفته شود. با توجه به ژلاتین و این که امروزه این ماده در اکثر مواد خوراکی مورد مصرف جهانیان موجود است، آیا فرقی بین حیوانات حلال گوشت یا حرام گوشت و ذبح شرعی شده یا نشده وجود دارد؟
پاسخ- اولا در موارد مشکوک که نمی دانید از چه ماده ای گرفته شده حکم، حلیت و طهارت است و جستجو لازم نیست. ثانیا: اگر یقین داشته باشید از حیوان حرام گوشت با حیواناتی که ذبح شرعی نشده اند گرفته شده. هرگاه تغییرات زیادی روی آن داده می شود تا به صورت فعلی درآید حکم استحاله را دارد و پاک و حلال است. در غیر این صورت خوردن آن حرام است مگر در موارد ضرورت.
سؤال ۳۲۴- آیا زدن لیوانهای نوشیدنی به یکدیگر باعث حرام شدن نوشیدنی میشود؟ نوشیدنی ای مانند شربت یا دلستر.
پاسخ: تشبه به شراب خواران است و احتیاط آن است که آن را ترک کنند.
سؤال ۳۲۵- در مورد حمر و مستی (آن چیز که عقل را ضایع کند) حكم مستقل و روشن تحریم در قرآن آمده و قابل قبول است اما در مورد این که الکل وارد بدن شود، تحریمی نداریم. ماء الشعیرهایی که در یک لیتر ۵ تا ۸ درصد الکل دارند به هیچ وجه مستی نمی آورند و عقل را ضایع نمی کنند و بی تعادلی و تغییر حالت در انسان ایجاد نمی نمایند. آیا مصرف این نوع نوشیدنی هم که حکم حمر بر آن جاری نمی شود حرام است؟
پاسخ- الکل ممکن است به مقدار کنم در بسیاری از مواد غذایی موجود باشد ولی مادامی که به طور طبیعی مست کننده نباشد و یا زیان آن اثبات نگردد حکم تحریم بر آن جاری نمی شود و اثبات این موضوع بر عهده کارشناسان غذایی است.
سؤال ۳۲۶- آیا برای زن مسلمان جایز است مشروب روی میز غذاخوری بگذارد تا کسانی که آن را حلال می دانند مصرف کنند؟
پاسخ- جایز نیست مگر در موارد ضرورت.
سؤال ۳۲۷- مدتی است متوجه شده ام که بسیاری از شربت های دارویی خوراکی حتی شرکتهای معمولی برای سرما خوردگی و گلودرد حاوی اتانول الکل اتیلیک یعنی ماده اصلی مست کننده مشروبات الکلی) هستند. این مطلب و مقدار اتانول در روی شیشه این داروها مانند اکسپکتورانت دیفن هیدرامین و دکسترومتورفان درج شده است.
حکم این داروها از لحاظ حلال بودن و نحاست و پاکی چیست؟
پاسخ- با توجه به این که اینها در اصل مسکر نیستند و بعد از آمیختن با داروها در آن مستهلک می شوند خوردن این گونه شربت ها اشکال ندارد.
…
سوال- آیا برای مسلمان جایز است مشروب روی میز غذاخوری بگذارد، تا کسانی که آن را حلال می دانند مصرف کنند؟
پاسخ- جایز نیست مگر در موارد ضرورت.
سؤال ۵۳۶- اگر بر ما معلوم باشد که صاحبان برخی مشاغل که به تولید مواد غذایی مشغول هستند مسلمان بوده و جزء اهل کتاب هم نیستند. در این صورت خرید و فروش و مصرف محصولات آنها چه حکمی دارد؟
پاسخ- خرید و فروش مواد غذایی غیر گوشتی آنها اشکالی ندارد ولی اگر یقین داشته باشید که دست آنها با رطوبت با آن مواد تماس داشته احتیاط اجتناب است مگر در مواردی که خارج از کشورهای اسلامی زندگی می کنند.
سؤال ۵۳۷- حکم برخورد و همنشینی با اشخاصی که مشکوک به همکاری با دشمنان اسلام هستند چیست؟
پاسخ- احتیاط ترک آن است و اگر شبهه قوی باشد ترک آن واجب است.
سوال ۵۳۸- شرکت کردن در جشمی که توسط افراد غیر مسلمان برای من گرفته می شود چه حکمی دارد؟
پاسخ- اگر در آن جا کار خلاف شرح صورت نگیرد شرکت شما در آن جشن اشکالی ندارد.
سؤال ۵۳۹- آیا اهل کتاب یهودی ها و مسیحی ها) نجس می باشند؟ اگر جواب مثبت است، دلیل صادر کردن فتوای نجاست برای آنها چیست؟
پاسخ- ما فتوا به نجاست آنها نمی دهیم ولی از آنجا که آنها از اشياء نجس پرهیز نمی کنند بهتر میدانیم که در غیر موارد ضرورت از
آنها پرهیز کنند.
سؤال ۵۴۰- احساسی و وسایل قیمتی که در سرزمین های غیر اسلامی پیدا می شود، چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر علامتی ندارد میتوان آن را تملک کرد و اگر دارای علامت است و امکان دارد صاحبش را پیدا کند باید به او بدهد. ولی در کشورهای محارب با اسلام تملک آن در هر حال مانعی ندارد.
سؤال ۵۴۱- اگر شخصی به گونه ای در تنگی معاش باشد که نتواند. زندگی خود را اداره کند و به هر دری هم برند با شکست مواجه شود و حاضر هم نباشد زکات با صدقه قبول کند، آیا می تواند برای غير مسلمان ها کار کند؟
پاسخ- کار کردن برای غیر مسلمانان حرام نیست مشروط بر این که کار حلال و آبرومند و میاحی باشد و سبب ذلت مسلمین و اهانت به آن ها نگردد.
سؤال ۵۴۲- اگر کسی که اعتقادی به دین ندارد به خانه ما بیاید و مثلاً شیرینی بیاورد آیا میتوان از اموالش خورد، آیا حرام نیست؟
پاسخ- اموالش حرام نیست مگر این که یقین داشته باشید از راه حرام به دست آورده است ولی از رفت و آمد با چنین اشخاصی بپرهیزید مگر این که امید به هدایت او داشته باشید.
سوال ۵۴۳- شخصی برادری دارد که کافر است و به خدا ایمان ندارد. می خواستم بدانم که احکام یک فرد کافر اعم از نجس بودن و… شامل این شخص می شود یا خیر؟ و بطور کلی در منزل چه باید بکند؟
پاسخ- در صورتی که ناچار است با او در یک منزل باشد لازم نیست از او پرهیز نماید ولی سعی کند با زبان خوب او را به اسلام بازگرداند.