سؤال(965) : درصد کمی الکل در بعضی میوه ها و بعضی داروهای موجود در داروخانه وجود دارد. هم چنین بعضی از آدامس های موجود در بازار دارای ۲ یا ۵ درصد الکل هستند و در ساخت بعضی از شکلات ها نیز الکل استفاده میشود. آیا خرید و فروش و خوردن این موارد اشکال دارد؟ آیا این موارد نجس محسوب میشوند؟
جواب : الکل به نظر ما طاهر است اما خوردنش حرام است، در صورتی که الکل در محصولات غذایی مستهلک شود، خوردن آن ها مانع شرعی ندارد.
سؤال(967) : در بازارهای افغانستان بسته های ران مرغ که از کشورهای خارجی وارد میشوند به فروش میرسد و گفته میشود کشتار آن ها خلاف شرع است ولی علامت استاندارد حلال در گوشه آن بسته ها وجود دارد. آیا این ها حلال هستند؟
جواب : علامت های مورد نظر شما که روی بسته های گوشت و غیر آن وجود دارند، اعتبار شرعی ندارند و مکلف باید از ذبح شرعی آن ها مطمئن شود.
سؤال(968) : در کشور استرالیا کارخانه هایی هستند که روزی شصت تا هفتاد هزار مرغ را توسط دستگاه سر میبرند. مسئول کشتار (ذبح) آن ها مسلمان است و اعلام میکند که این مرغ ها طبق قوانین اسلامی سر بریده میشوند و مسلمانان این دیار از این مرغ ها استفاده میکنند. کسانی که در این کارخانه ها کار میکنند میگویند که نوع کشتار در این جا با جوامع اسلامی از جمله ایران فرقی ندارد. مسئول ذبح (مسلمانی که بر دستگاه نظارت دارد) قطعاً نمی تواند دراین مدت هفتاد هزار بار الله اکبر بگوید. شاید درمدت زمان گفتن یک الله اکبر مثلاً پنجاه مرغ سربریده شود. سؤال من این است که آیا خوردن گوشت این مرغ ها حلال است؟
جواب : اگر باقی شروط ذبح فراهم باشد استمرار ذکر بسم الله یا الله اکبر کفایت میکند حتی اگر در هر دقیقه هزارها مرغ سر بریده شود. به این معنی که برای هر صد مرغ یا پنجاه مرغ یک بسم الله یا الله اکبر کفایت میکند.
سؤال(969) : شخصی کارگاه تولید مرغ دارد و برای زود به ثمر رسیدن مرغ هایش و عرضه سریع آن ها به بازار مصرف، در غذای مرغ ها از الکل خوراکی استفاده میکند. آیا خوردن گوشت چنین مرغ هایی حلال است؟
جواب : خوردن گوشت مرغ های مورد سؤال شرعاً حلال است. الکل پاک است ولی خوردن آن جایز نیست.
سؤال(970) : خوردن شکلات کاکائودار که در میان آن به اندازه تقریباً ۵ سی سی ویسکی است، در صورتی که ندانسته آن را خورده باشیم چه حکمی دارد؟
جواب : در صورت جهل حرام نیست.
سؤال(973) : در بازار نوشیدنی هایی به نام شامپاین به طور گسترده فروخته میشود. این نوشیدنی ها معمولاً خارجی هستند اما روی برچسب فارسی آن ها نوشته شده است: شراب قرمز انگور یا شراب سفید سیب. نوشیدن این نوع نوشیدنی چه حکمی دارد؟
جواب : با اطمینان به عدم وجود مسکر در آن ها خوردنش مانعی ندارد، در غیر این صورت جایز نیست و باید تحقیق و تحلیل شود که ماده مسکر دارد یا نه.
سؤال(974) : در کشورهای غربی ذبح گوسفند و دیگر حیوانات حلال گوشت طبق قوانین اسلامی ممنوع است زیرا معتقدند ذبح حیوانات با کارد و چاقو سبب رنج حیوان میشود. لذا در این کشورها باید اول با گلوله به سر گوسفند شلیک کرد و بعد آن را ذبح نمود. آیا این نوع ذبح درست است؟
جواب : خیر، درست نیست و گوشت چنین حیواناتی حلال نمیباشد.
سؤال(975) : تعداد زیادی از مسلمانان در کشورهای غیر اسلامی، شرکت های عرضه گوشت به نام ذبح اسلامی و حلال دارند یا این که در مغازه های مسلمانان گوشت هایی به فروش میرسد و آن ها ادعا میکنند که حلال است. وظیفه ما مسلمانان که در این کشورها زندگی میکنیم چیست؟
جواب : اگر مکلف اطمینان دارد که آن گوشت ها ذبح شرعی دارد، استفاده از آن ها برایش اشکالی ندارد، وگرنه اشکال دارد.
سؤال(976) : من در کشور هندوستان دانشجو هستم و غذای دست پخت آشپزهای هندی را میخورم، در حالی که آن ها کافر هستند. تکلیفم چیست؟
جواب : اگر علم به حلال بودن و پاک بودن غذا ندارید، از خوردن غذای آن ها خودداری کنید.
سؤال(977) : من در آمریکا زندگی میکنم و در خوردن گوشت دچار مشکل هستم. حکم آن چیست؟ گفته میشود یهودیان هم حکم ذبح دارند. آیا با این فرض میتوانیم از گوشتی که یهودیان ذبح میکنند استفاده کنیم؟
جواب : در حلیّت گوشت باید چند چیز وجود داشته باشد، در غیر این صورت خوردنش حرام است: الف) ذابح (ذبح کننده) مسلمان باشد و در وقت ذبح تسمیه (الله اکبر و الحمدلله و بسم الله) بگوید. ب)وسیله ذبح باید از آهن باشد.ج) بریدن چهار عضو معروف د) رو به قبله بودن ذبیحه در حال ذبح
سؤال(978) : آیا نوشیدن آبجوهایی که در آن ۶ درصد الکل است حرام میباشد؟
جواب : سزاوار است که از خوردن آن دوری و اجتناب شود.
سؤال(980) : گوشت های منجمد خارجی که در بازارهای کشورهای اسلامی به فروش میرسد چه حکمی دارد؟
جواب : خوردن آن ها حرام است مگر این که از ذبح شرعی آن گوشت ها اطمینان حاصل شود.
سؤال(981) : اگر در ساخت بعضی خوراکی ها از شراب یا انواع دیگر مسکرات استفاده شده باشد، آیا خوردن آن ها حلال است؟
جواب : چنان چه مسکر با آن خوردنی کاملا مخلوط شده باشد و جزئی از آن به شمار بیاید، حلال است.
سؤال(982) : اگر در کشتارگاه های صنعتی که مرغ توسط دستگاه ذبح میشود و نوار صوتی الله اکبر بگوید، کفایت میکند؟
جواب : خیر، کفایت نمی کند و خوردن چنین مرغ هایی جایز نیست. در کشتن حیوانات حلال گوشت میبایست خود ذابح یا کسی که دستگاه را هدایت میکند، لفظ را بگوید.
سؤال(984) : با توجه به مشکل ذبح شرعی بعضی از گوشت های وارداتی، در کشورهای اسلامی و در هنگام میهمانی آیا لازم است از میزبان نسبت به گوشت غذا شود؟
جواب : خیر، لازم نیست.
سؤال(985) : در کشورهای اسلامی بسیاری از رستوران های خارجی و حتی داخلی وجود دارند که معلوم نیست از گوشت های وارداتی که از طرق شرعی ذبح نشده اند استفاده میکنند یا از گوشت های محلی. تکلیف خوردن غذا در چنین رستوران هایی چیست؟
جواب : خوردن غذایی که از دست مسلمانان یا از بازار مسلمانان گرفته میشود جایز است. اگر کسی به صورت اجمالی اطلاع یافت که رستورانی از گوشت های وارداتی استفاده میکند، باید از رستوران کند و اطمینان حاصل نماید، در غیر این صورت خوردن غذا در آن رستوران جایز نیست.