۱
پرسش: حقوق زوجین نسبت به یکدیگر توضیح دهید.
پاسخ: زنی که عقد دائم شده ، حرام است بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود ، هرچند با حقّ شوهر هم منافات نداشته باشد، مگر اینکه ضرورتی ایجاب کند یا ماندن در خانه برای او حرجی باشد ، یا مسکن مناسب او نباشد ، و باید خود را برای لذتهای جنسی که حقّ همسر است هر وقت که او می خواهد تسلیم نماید، و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند .
و تهیه غذا و لباس ، و منزل زن و تهیه احتیاجاتش بر شوهر واجب است ، و اگر تهیه نکند چه توانائی داشته باشد یا نداشته باشد مدیون زن است.
و همچنین از حقوق زن است که مرد او را مورد اذیت و آزار قرار ندهد ، و با او بدون و جه شرعی تندی و خشونت نکند .
و اگر زن به و ظائف زناشوئی خود در برابر شوهر هیچ عمل نکند ، حقّ غذا و لباس و منزل بر او ندارد، هر چند نزد او بماند، و اگر گاهی از تسلیم در برابر خواسته‏ های جنسی مشروع او سرباز زند ـ بنابر احتیاط واجب ـ نفقه ‏اش ساقط نمی شود، و امّا مهر او با عدم تمکین به هیچ وجه ساقط نمی شود .
و مرد حق ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور کند. و زنی که خرج او بر عهده شوهر است و شوهر خرج او را نمی ‏دهد ، می تواند خرجی خود را بدون اجازه از مال او بردارد البته به مقدار مناسب شأن شوهر نه بیشتر، و اگر ممکن نیست چنانچه ناچار باشد و نتواند به حاکم شرع شکایت برد ، و با کار کردن بخواهد مخارج خود را تهیه کند در موقعی که مشغول تهیه مخارج است ، اطاعت شوهر بر او واجب نیست .
۲
پرسش: هر زنی برعهده شوهرش حقوقی دارد که باید آنها را ادا کند پس اگر شوهری از انجام آنها سر باز زد آیا زن می تواند مانع همبستر شدن وی شود؟
پاسخ: زن چنان حقی را ندارد اما اگر پند و هشدار برای مرد مفید واقع نشود زن به حکم حاکم شرع رجوع می کند و از او تعیین و تکلیف می خواهد.
۳
پرسش: اگر زن به رعایت حجاب مصمم است ولی در اثر بی احتیاطی وحواس پرتی گاهی اوقات موی از پوشش بیرون می زند ، آیا شوهر وظیفه تذکر دارد ؟
اگر آری آیا حق دارد در صورت تکرار همراه تذکر دادن با عصبانیت برخورد کند ؟
پاسخ: می تواند تذکر بدهد و موردی برای عصبانیت نیست .
۴
پرسش: خواهشمند است توضیح دهید که آیا اجازه شوهر برای کار کردن زن لازم است یا خیر ؟
پاسخ: اگر قبل از ازدواج قرار داد کارمندی بسته باشد یا با شوهر شرط کرده باشد که کار کردن مجاز باشد شوهر نمی تواند مانع شود ولی در غیر اینصورت برای بیرون رفتن از خانه نیاز به اجازه شوهر دارد واما اگر کار در خانه انجام دهد وبا حقوق شوهر منافات نداشته باشد شوهر نمی تواند مانع شود.
۵
پرسش: آیا زن می تواند در قبال کار در منزل پول دریافت کند؟
پاسخ: می تواند.
۶
پرسش: اطاعت زن از شوهر در چه مواردی واجب است؟
پاسخ: تمکین خود برای شوهر واجب است وخارج شدن زن از منزل با اجازه شوهر باشد.
۷
پرسش: اطاعت امر شوهر تا چه اندازه ای است ؟حد آن ذکر شود ؟
پاسخ: اطاعت شوهر فقط در استمتاعات متعارف و اینکه اگر مانع شرعی نباشد بیرون رفتن از خانه با اجازه شوهر باشد.
۸
پرسش: آیا زن می تواند بدون اجازه شوهر به خانه والدین برای دیدار برود ؟
پاسخ: جایز نیست مگر در حد احسان واجب باشد.
۹
پرسش: آیا زن میتواند برای کسب علم بدون اجازه شوهر از خانه خارج شود ؟
پاسخ: برای کسب علم اجازه شوهر لازم نیست ولی بیرون رفتن از خانه رضایت او لازم است و در منزل هم می شود تحصیل علم کرد.
۱۰
پرسش: زنی که خودش مال دارد آیا برای خرج کردن آن مال باید از شوهرش اجازه بگیرد؟
پاسخ: اجازه لازم نیست .
۱۱
پرسش: آیا ممکن است گفته شود که کارکردن زن در منزل واجب است به مقتضای شرط ارتکازی که حقیقتی متعارف است؟
پاسخ: اقدام مرد به ازدواج با ارتکاز انجام دادن کارهای منزل توسط زن در جوامع ما طبق متعارف و معمول معنای شرط را محقق نمی کند زیرا که شرط متقدم به اینکه منشاء به عقد زوجیت مقید به التزام زن به انجام دادن کارهای منزل با اجازه شوهر باشد و عملا در خارج چنین تقیدی نیست زیرا که متعارف این است که زن کارهای منزل را با اختیار و با احساس به لزوم آن شرعا یا به عنوان وفاء به شرط انجام می دهد و با این فرض شرط محقق نمی شود.