سؤال(169) : شخصی در بیابان مرده و جسدش بر اثر طوفان، زیر خاک ها پنهان شده است. اگر کسی جسد را پیدا کرد، وظیفه اش چیست؟
جواب : باید جسد را بردارد، غسل داده، کفن کند و به خاک بسپارد.
سؤال(173) : کسانی که در اثر انفجار مین و اعمال تروریستی بدن شان قطعه قطعه میشود و چه بسا اعضای قطع شده بدن یک نفر با اعضای قطع شده بدن دیگری مخلوط شود و از هم دیگر شناخته نشوند، احکام غسل و کفن و دفن آن ها چگونه است؟
جواب : با وجود بعضی از اجزای بدن مانند سینه و با صدق عنوان میت، همه احکام مانند غسل، کفن، نماز و دفن جاری میشود وگرنه نه آن احکام را احتیاطاً جاری نمایند.
سؤال(174) : آیا غسل میت توسط برادران اهل سنت صحیح است؟
جواب : اعاده و تکرار غسل لازم نیست.
سؤال(182) : اگر در کشورهای غربی اجازه دفن مسلمان تنها با قراردادن وی در تابوت داده شود، تکلیف چیست؟
جواب : این کار مانعی ندارد به شرطی که شرایط شرعی دفن مسلمان مانند رو به قبله بودن رعایت شود.
سؤال(183) : در برخی قبرستان ها به جای کندن قبور به صورت سنتی، زیرزمینی حفر میکنند و مردگان را در شکاف هایی که در دیوارهای آن زیرزمین درست کرده اند، دفن میکنند. آیا این طریقه تدفین صحیح است؟
جواب : خیر، صحیح نیست و دفن اموات به این طریق جایز نمی باشد.
سؤال(184) : اگر پس از دفن متوجه شوند که میت را حنوط نداده اند، آیا نبش قبر جایز است؟
جواب : در صورتی که حرمت میت هتک نشود جایز است.
سؤال(185) : شخصی ۳۵ سال قبل دور از وطن خود در قبرستان مسلمانان در شهری دفن شده است. در حال حاضر آن قبرستان در معرض ساختن خانه یا پارک قرار گرفته است. آیا ورثه او میتوانند استخوان های میت را به زادگاهش منتقل کنند و در آن جا دفن نمایند؟
جواب : اگر بقایش در آن مکان مستلزم هتک حرمت میت مؤمن میشود، میتوان استخوان های او را به جای دیگر منتقل کرد.
سؤال(186) : اگر کسی در شهری بمیرد و اهالی آن جا وی را به خاک بسپارند، در صورت اطلاع یافتن اقوام و آشنایان متوفی، آیا ایشان اجازه دارند نبش قبر کنند و میت را در شهر خودش به خاک بسپارند؟
جواب : خیر، نبش قبر جایز نیست.
سؤال(187) : برادرم فوت شده و او را در قبرستان کفار یا مسیحیان به خاک سپرده اند، آیا نبش قبر و انتقال وی به قبرستان مسلمین جایز است؟
جواب : چنان چه دفن مسلمان در قبرستان کفار سبب هتک حرمت و تنقیص کرامت وی شود، جایز نیست.
سؤال(188) : شخصی فوت کرده و او را در مشهد مقدس به خاک سپرده اند. پس از گذشت ده ماه مشخص شده که او دارای وصیتی است که در آن محل دفن خود را در کنار پدرش در شهر سبزوار قید کرده است. آیا میتوان نبش قبر نمود؟
جواب : نبش قبر در فرض موجب هتک میت میشود، پس جایزنیست.
سؤال(189) : آیا با دست زدن به اجسادی که در دانشگاه ها برای آموزش به دانشجویان موجود است و معلوم نیست که جسد متعلق به مسلمان یا غیر مسلمان (کافر یا اهل کتاب) است، غسل واجب میشود؟
جواب : اگر مکلف بداند که میت غسل داده شده است، دست زدن به آن موجب غسل نمی شود و اگر نداند، در این صورت غسل برایش واجب میشود و در این مسئله فرقی بین جسد مسلمان و کافر نیست.