• همان طوری که قبلاً گفتیم در خمس درآمد، مؤونه استثنا می‌شود و خمس ندارد.

     

    ۴. معنای مؤونه

      منظور از مؤونه در این جا هزینه‌ی سالانه است (نه هزینه‌ی درآمد) و عبارت است از مخارجی که فرد برای اصلاح امر معاش و معاد خود و خانواده تحت تکفل خویش مصرف می‌کند، مثل مخارج و هزینه‌های خوراک، پوشاک، مسکن، اثاث خانه، وسیله‌ی نقلیه، کتاب، مسافرتهای متداول، صدقات، جوایز، نذورات، کفارات، مهمانیها و غیره.

    ۵. حدود مؤونه

    ۱. نیاز.
    ۲. مخارج سالانه.
    ۳. اتحاد در سال.
    ۴. تناسب با شؤون.
    ۵. فعلیت در مصرف.

    ۱. نیاز

      هر نوع مخارجی را مؤونه نمی‌گویند، بلکه مخارجی که در اصلاح امر معاش و معاد به آن نیاز است، بنابراین هزینه‌ی اشیا و کالاهایی که مورد نیاز نیست را نمی‌توان مؤونه قلمداد کرد، و از این قبیل است پولی که هزینه‌ی خرید وسایل حرام، مثل انگشتر طلای مردانه، آلات لهو و لعب، ابزار قمار و مانند آن می‌شود.

    ۲. مخارج سالانه

      منظور از مؤونه، مخارج روزانه یا ماهانه‌ی شخص نیست، بلکه مخارج سالانه است، لذا خمس درآمدی محاسبه می‌شود که زائد بر احتیاجات سالانه‌ی زندگی شخص باشد.

    ۳. اتحاد در سال

      میزان در مؤونه، مخارجی است که در طی سال از درآمد همان سال کسر شده به مصرف می‌رسد نه سال قبل و بعد، بنابراین اگر در یک سال درآمدی عاید نشد نمی‌تواند مؤونه‌ی آن سال را از درآمدهای سال قبل و بعد کسر کند.

    ۴. تناسب با شؤون

    معیار در مؤونه، هزینه‌ی متعارفی است که افراد نسبت به شرایط خویش دارند، بنابراین از یک سو محدود به لوازم ضروری و احتیاجات اولیه نیست و از سوی دیگر شامل مخارجی که ولخرجی، اسراف و تبذیر یا اضافه بر شؤون است از قبیل برخی جهازیه‌ها و خرجهای تشریفاتی در مجالس عروسی و سوگواری و مهمانی و مانند آن نمی‌شود.

    ۵. فعلیت در مصرف

      مقصود از مؤونه، مخارجی است کم یا زیاد که فرد برای خود و خانواده تحت تکفل خویش مصرف می‌کند و شامل مخارجی که فعلاً مصرف نکرده نمی‌شود هر چند اگر مصرف می‌کرد اضافه بر شؤون عرفی و اجتماعی او نمی‌بود، بنابراین فردی که زندگی را بر خود سخت گرفته و آنچه که متناسب با شؤون خود و خانواده‌اش است را تهیه نمی‌کند مجاز نیست آن مقداری که می‌توانست خرج کند و نکرده را مؤونه به حساب آورد.

    توجه

    ۱. طلایی که شوهر برای همسرش می‌خرد اگر به مقدار متعارف و مناسب شأن او (شوهر) باشد، از مؤونه محسوب می‌شود و خمس ندارد.

    ۲. اگر شخصی از درآمد بین سال برای آیندة فرزندانش مثلاً اقدام به تهیة مسکن کند، درصورتی‌که مسکن تهیه شده از مخارج، متناسب با شأن عرفی او باشد، خمس ندارد.

    ۳. اگر شخصی ملکی را به قیمت بالایی بخرد و مبلغ زیادی هم خرج اصلاح و تعمیر آن کند و بعد آن را به فرزند غیر بالغ خود هبه و به طور رسمی به اسم او نماید، در صورتی که آنچه را برای خرید ملک و اصلاح و تعمیر آن صرف کرده از درآمدهای سال باشد و بخشش آن ملک به فرزندش در همان سال و متناسب با شأن عرفی او باشد خمس ندارد و در غیر این صورت واجب است خمس آن را بدهد.
    ۴. مبالغی را که انسان برای امور خیریه، مانند کمک به مدارس، آسیب دیدگان از سیل و مانند آن انفاق می‌کند، از مخارج سال انفاق محسوب می‌شود و خمس ندارد.

۶. مؤونه‌ ای که از نیاز خارج شده

مؤونه‌ ای که از نیاز خارج شده، مثل خانه‌ای که شخص آن را برای سکونت ساخته یا خـریـده و بعـــد به علت سکـونت در ساختمان‌های دولتی به آن نیاز ندارد:
۱. از درآمـد سال یا درآمـدی که خمـس نـدارد یا خمس آن پرداخت شده تهیه گردیده: خمس ندارد.
۲. از محـل درآمدی که خمس به آن تعلق گرفته و پرداخت نشـده تهیـه گـردیده: باید خمـس پـولـی که در تهیه‌ی آن هزینه شده را با احتساب تنزل ارزش پول بدهد.

  • اگر مؤونه پس از مدتی که مورد نیاز یا مصرف بوده است، از مؤونۀ خارج شود، در صورتی که بعد از گذشت سال خمسی از مؤونه خارج شده باشد، متعلق خمس نیست، ولی اگر قبل از سررسید اولین سال خمسی، از مؤونه خارج شود، باید خمس آن را به قیمت روز سررسید بپردازد.

۷. پول فروش مؤونه و سود حاصل از افزایش قیمت آن

آنچه در مورد «مؤونه‌ ای که از نیاز خارج شده» می باشد در مورد «فروش مؤونه» نیز جاری است، بنابراین خانه، ماشین و لوازم مورد نیاز انسان و خانواده‌ی او که از درآمد بین سال یا با پولی که خمس آن داده شده یا خمس نداشته (مثل ارث و هبه) تهیه شده است و بعد از گذشت سال خمسی بر اثر ضرورت و یا به منظور تبدیل به جنس بهتر یا هر علت دیگر فروخته شده، پول فروش آن و همچنین سود حاصل از افزایش قیمت آن خمس ندارد. بلی اگر لوازم را از محل درآمدی که خمس به آن تعلق گرفته ولی پرداخت نشده تهیه کرده باید خمس پولی که در تهیه‌ی آن هزینه شده را با احتساب تنزل ارزش پول بدهد، هر چند آن لوازم را نفروشد.

توجه

فردی که وسیله‌ نقلیه‌ خود را می‌فروشد

-اگر وسیله‌ نقلیه او جزو مؤونه بوده (یعنی برای استفاده‌ شخصی و رفع نیازهای زندگی و جزو احتیاجات مناسب با شأن عرفی شخص بوده و بعد از گذشت سال خمسی به فروش برسد): پول فروش آن حکم پول فروش مؤونه را دارد که قبلاً گفته شد.
-و اگر برای کار کردن بوده خمس قیمت آن را سر سال خمسی واجب است و ترقی قیمت آن را پس از کسر مقدار تورم جزء درآمد سال فروش است.

 

دانلود احکام موؤنه – آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=484