۱۰. نحوه محاسبه خمس درآمد و پرداخت آن
۱. زمان تعلق خمس
۱. زمان تعلق خمس درآمد، همان وقتی است که درآمد به دست میآید ولی پرداخت خمس تا یکسال مهلت داده شده است، از این رو مالک مجاز است خمس خود را قبل از پایان سال بپردازد.
۲.تقدیم سال خمسی جایز است؛ به این صورت که خمس درآمد تا آن زمان را محاسبه و پرداخت کند و از آن به بعد سال خمسی همین زمان خواهد بود، اما تأخیر سال خمسی جایز نیست.
توجه
اگر شخصی مثلاً ملک یا سکه طلا را بدون قصد فروش، از درآمد بین سال خریداری کرده باشد، باید بر اساس ارزش آن در پایان سال، خمس آن را بپردازد و ارزش افزودة آن (ترقی قیمت سوقیه) تا فروخته نشود خمس ندارد و پس از فروش، ترقی قیمت آن پس از کسر مقدار تورم، جزء درآمد سال فروش است و اگر به قصد فروش خریداری کرده باشد ارزش آن در سر سال خمسی اول متعلق خمس است و در سالهای بعد چنانچه افزایش قیمت پیدا کند و امکان فروش آن باشد، باید خمس ارزش افزوده آن پس از کسر مقدار تورم پرداخت شود ولو نفروخته باشد.
۲. کسر هزینه درآمد
آنچه را که از درآمد سال در راه به دست آوردن سود و در بین فعالیت اقتصادی هزینه می کند، از قبیل مخارج حمل و نقل، خسارات وارده، کرایهی مغازه، اجرت دلال و کارگر، مالیات و مانند آن، از درآمد همان سال استثنا می شود و خمس ندارد.
۳. عدم تعلق خمس درآمد به مؤونه (هزینهی سالانه)
خمس درآمد به مؤونه تعلق نمیگیرد یعنی آنچه از درآمد، در بین سال صرف احتیاجات و لوازم زندگی میشود خمس ندارد و تنها آنچه در پایان سال اضافه میماند خمس دارد و باید مورد محاسبه قرار گیرد.
۴. کسر مؤونهی سال از درآمد همان سال
مؤونهی هر سال از درآمد همان سال کسرشده (به مصرف میرسد) نه سال قبل و بعد، بنابراین اگر در یک سال درآمدی عاید او نشد نمیتواند مؤونهی آن سال را از درآمدهای حاصل از سال قبل و بعد کسر کند.
۵. عدم اشتراط صرف مؤونه از درآمد به نداشتن مال دیگر
اگر مال مُخَمّس با غیر مخمّس مخلوط شود؛ مانند اینکه در یک حساب باشد و فرد بدون نیت از آن حساب برداشت کند و یا حتی با نیت مال مخمّس، برداشت نماید و در مؤونه صرف کند و به مقدار مخمس یا کمتر در حساب باقی بماند، مقدار باقی مانده خمس ندارد.
۶. داشتن حساب سال خمسی
افرادی که درآمد شخصی هر چند به مقدار کم داشته باشند- خواه مجرد یا متأهل- واجب است که سال خمسی داشته و درآمد سالانهی خود را محاسبه نمایند تا در صورتی که چیزی از درآمد تا پایان سال باقی ماند خمس آن را بپردازند. البته حساب سر سال خمسی و محاسبهی درآمد سالانه واجب مستقلی نیست، بلکه راهی برای شناخت مقدار خمس است و وقتی واجب میشود که انسان بداند خمسی به او تعلق گرفته ولی مقدار آن را نمیداند، اما اگر از منفعت کسب چیزی نزد او نماند و همهی آن در مؤونهی زندگی مصرف شود خمسی به وی تعلق نمیگیرد تا آن را حساب کند.
توجه
– زن و شوهری که حقوق خود را به طور مشترک در امور منزل مصرف میکنند واجب است هر یک از آنها سال خمسی مستقلی به حساب درآمد خودش داشته و هر کدام خمس باقیماندهی حقوق و درآمد سالانهی خود را در پایان سال خمسی بپردازد، همچنین خانم خانهداری که همسرش سال خمسی دارد که درآن هنگام خمس اموال خود را میپردازد و وی نیز گاهی درآمدی دارد واجب است بر او که زمان دستیابی به اولین درآمد سال را، ابتدای سال خمسی خود قرار دهد و هر چه را در طول سال از منفعت کسب خرج مصارف شخصی خود، مثل زیارت، هدیه و مانند آن میکند خمس ندارد و هر چه از منفعت کسب سال، از مؤونهی سالانهاش تا سر سال زیاد بیاید واجب است که خمس آن را بپردازد و جایز است یکی از آنان با اجازة دیگری خمس او را محاسبه کرده و بپردازد.
– انسان میتواند در صورت آشنایی با مسائل خمس، خودش خمس مالش را حساب نموده و سپس آنچه را بر او واجب است را به ولی امر خمس یا وکیلش بپردازد.
۷. تعیین مبدأ سال خمسی
شروع سال خمسی نیاز به تعیین از سوی خود مکلف ندارد (و به عبارت دیگر ابتدای سال خمسی با تعیین از جانب مکلف مشخص نمیشود) بلکه یک امر واقعی است که خود به خود بر اساس چگونگی حصول درآمد سالانه متعین میشود، بنابراین ابتدای سال خمسی امثال کارگران و کارمندان از اولین روز امکان دریافت اولین درآمد از درآمدهای کار و کارمندی است، و سال خمسی تجار و مغازهداران از تاریخ شروع به خرید و فروش، و سال خمسی امثال کشاورزان از تاریخ برداشت اولین محصول کشاورزی شروع میشود.
توجه
همان طور که در بالا گفتیم شروع سال خمسی حقوق بگیران اعم از کارگران و کارمندان و غیره همان روز اولی است که مزد یا حقوق خود را دریافت میکنند و یا میتوانند دریافت نمایند نه روز شروع به کار.
۸. آزادی در انتخاب سال خمسی
سال خمسی را می توان قمری یا شمسی قرار داد و مکلف در انتخاب آن آزاد است.