(مسأله 968) مسافر جز در اماكن چهارگانه بايد نماز ظهر وعصر وعشا را شكسته بخواند و نافله‌هاى آنها نيز ساقط مى‌شود و اگر نمازها را تمام بخواند، چنان‌چه حكم را بداند نمازش باطل است وبايد اعاده يا قضا نمايد و چنان‌چه حكم را نداند اعاده لازم نيست و اگر به اصل حكم آگاه باشدولى بعضى از خصوصيات شكسته شدن نماز را نداند، مثلًا نداند اين‌كه سفر به اقامت ده روز قطع مى‌شود، يا اين‌كه نداند كسى كه سفرش معصيت است اگر به طاعت برگردد نمازش شكسته مى‌شود، ياتلفيقى را نداند، يا به موضوع جاهل باشد ونداند اين سفر مسافت شرعى است، يا سفر يا حكم مسافر را فراموش كرده باشد ونماز را تمام بخواند، چنان‌چه در وقت بفهمد يا متوجه شود بايد اعاده كند، ولى در خارج از وقت بنابراظهر قضا لازم نيست.

(مسأله 969) اگر مسافرى روزه بگيرد و بداند كه روزه گرفتن در سفر جايز نيست، روزه او باطل است. اگر جاهل به حكم يا خصوصيات يا موضوع حكم باشد روزه او صحيح است.

(مسأله 970) كسى كه بايد نماز را تمام بجا آورد، اگر شكسته بخواند، نمازش در هرصورت باطل است، مگر كسى كه قصد كند ده روز در محلى بماند و نداند كه وظيفه او تمام خواندن است و نماز راشكسته بخواند كه بنابر اظهر نمازش صحيح است.

(مسأله 971) اگر مكلف در اول وقت نماز نخواند ومسافرت كند، بعد از حد ترخص بايد نماز راشكسته بخواند، نيز مسافرى كه نماز نخوانده، اگر پيش از تمام شدن وقت به وطنش يا به جايى برسدكه مى‌خواهد ده روز در آنجا بماند بايد نماز را تمام بخواند.

(مسأله 972) اگر از كسى كه مسافر نيست يكى از نمازهاى چهار ركعتى قضا شود، بايد چهار ركعتى قضا نمايد اگر چه در سفر بخواهد آن را قضا كند. اگر از مسافر نماز شكسته دو ركعتى قضا شود بايد آن را دو ركعتى قضا نمايد اگرچه در غير سفر بخواهد قضاى آن را بجا آورد. اگر در اول وقت مسافر بوده و در آخر وقت مسافرنبوده و نماز را نخواند، بايد چهار ركعتى‌ قضا نمايد و اگر در اول وقت مسافر نبوده و در آخر وقت مسافرت كند و نماز را نخواند، بايد دو ركعتى قضا كند.

(مسأله 973) مسافر در چهار جا مخيّر است كه نمازش را تمام يا شكسته بخواند: مسجدالحرام و مسجد النبى صلى الله عليه و آله و مسجد كوفه، بلكه در تمام شهر مكه و مدينه و كوفه، وهمچنين در حرم سيدالشهداء عليه السلام و آن فقط روضه مقدسه است غير از صحن و رواقها. و در اين اماكن چهارگانه براى نماز تمام فضيلت بيشترى مي‌باشد.

(مسأله 974) مسافر مى‌تواند بر زمين اين اماكن چهارگانه وپشت بام وزيرزمين آنها مانند بيت الطشت مسجد كوفه نماز را تمام يا شكسته بخواند.

(مسأله 975) مسافرى كه در اماكن چهارگانه قصد اقامت نكرده است، نمى‌تواند روزه بگيرد.

(مسأله 976) تخيير در اماكن چهار گانه استمرارى است، بنابراين اگر نماز را به قصد شكسته شروع كند مى‌تواند در بين نماز با تغيير نيّت، قصد تمام كند و نماز تمام بخواند، و اگر به نيت تمام شروع كرده مى‌تواند نيّت شكسته كند و نماز شكسته بخواند.

(مسأله 977) مسافر نمى‌تواند در بقيه مساجد وحرمهاى ائمه عليهم السلام نماز را تمام بخواند.

(مسأله 978) مستحب است مسافر بعد از هر نماز شكسته سى مرتبه بگويد: «سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُاللَّهِ وَلا الهَ الَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أكْبَرُ».

(مسأله 979) تخيير بين نماز شكسته وتمام در اماكن چهارگانه اختصاص به نمازهاى واجب يوميه دارد وشامل نمازهاى قضا نمى‌شود.

دانلود احكام مسافر – آیت الله فیاض (مد ظله العالی)

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=624