نماز عيد فطر وقربان، در زمان حضور معصوم عليه السلام با وجود شرايط واجب است و در زمان غيبت فرادى يا به جماعت خواندن مستحب است وشرايط نماز جمعه در آنها معتبر نيست وكيفيت آن به اين نحو است: دو ركعت كه در هر ركعت حمد وسوره خوانده مى‌شود، ولى افضل آن است كه در ركعت اول به جاى سوره توحيد سوره شمس و در ركعت دوم سوره غاشيه يا در ركعت اول سوره اعلى و در ركعت دوم سوره شمس خوانده شود، سپس درركعت اول بعداز حمد و سوره پنج تكبير بگويد وبعد از هر تكبير قنوت بخواند و در ركعت دوم چهارتكبير بگويد و بعد از هر تكبير قنوت بخواند و در قنوت هر دعايى را بخواند درست است، اما بهتر آن است كه اين دعا را بخواند: «اللّهُمَّ أهْلَ الْكِبْرِيَاءِ وَالْعَظَمَةِ وَأهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَأهْلَ الْعَفْوِوَالرَّحْمَةِ وَأهْلَ التَّقْوى وَالْمَغْفِرةِ أسْألُكَ بِحَقِّ هذا الْيَوْمِ الَّذِى جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِيْنَ عِيْداًوَلِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ ذُخْراً وَمَزِيْداً أنْ تُصَلِّى عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ كَأفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلى عَبْدٍ مِنْ عِبَادِكَ وَصَلِّ عَلى مَلائِكَتِكَ وَرُسُلِكَ وَاغْفِر لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ الأحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأمْوَاتِ. اللّهُمَّ انِّى أسْألُكَ خَيْرَ مَا سَألَكَ بِهِ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ وَأعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا اسْتَعَاذَ بِكَ مِنْهُ عِبَادُكَ الْمُخْلِصُونَ».

پس از پايان يافتن نماز، امام دو خطبه بخواند وبين آن دو خطبه يك لحظه بنشيند. حضوروشنيدن خطبه‌ها واجب نيست و در زمان غيبت نخواندن خطبه‌ها جايز است اگرچه نماز به جماعت خوانده شود.

(مسأله 980) در نماز عيد فقط قرائت را امام مى‌خواند و مأمومين گوش مى‌كنند و در بقيه اجزاءمأمومين هم بايد بخوانند.

(مسأله 981) اگر شرايط وجوب نماز عيد محقق نشود ترتيب حكم نماز استحبابى بر آن مشكل است، بنابراين اگر در عدد ركعتهاى آن شك كند نماز باطل مى‌شود و اگر يك سجده را فراموش كند، بايد آن را قضا نمايد وبهتر آن است چنان‌چه عملى را سهواً ترك كند يا انجام بدهد سجده سهو بجاآورد.

(مسأله 982) اگر در جزئى از نماز عيد شك كند و از محل آن نگذشته باشد آن جزء را انجام دهد و چنان‌چه از محل آن گذشته باشد، اعتنا نكند.

(مسأله 983) نماز عيد اذان واقامه ندارد بلكه مستحب است مؤذن سه مرتبه بگويد: «الصَّلاهً».

(مسأله 984) وقت نماز عيد از طلوع آفتاب تا ظهر است و اگر فوت شد قضا ندارد ومستحب است قبل از نماز عيد غسل كند، نيز مستحب است قرائت را بلند بخواند، چه نماز عيد را به جماعت بخوانديا فُرادى و دستها را در حال تكبير بلند كند و بر زمين سجده نمايد ونماز را در بيابان بخواند مگر در مكه مكرمه كه خواندن آن در مسجد الحرام افضل است و با پاى پياده وبرهنه در حالى كه عمامه سفيد برسر نهاده وپيراهن را تا ساق پا بالا كشيده از منزل بيرون رود وقبل از رفتن به نماز عيد فطر چيزى بخورد بعد از برگشتن در عيد قربان اگر قربانى دارد از آن بخورد.

 

دانلود نماز عيد فطر و قربان – آیت الله فیاض (مد ظله العالی)

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=625