(مسأله 236): اگر شراب به خودى خود یا به واسطه ریختن چیزى مثل سرکه و نمک در آن سرکه شود، پاک مى گردد.
(مسأله 237): شرابى که از انگور نجس و مانند آن درست کنند، چنانچه در ظرف دیگرى که پاک باشد بریزند سرکه شود، پاک شدنش محل اشکال است. و همچنین اگر نجاست دیگرى به شراب برسد و مستهلک
شود، و در صورتى که به ظرف رسیده یا نرسیده باشد بعد از سرکه شدن، احوط در هر دو مورد اجتناب است.
(مسأله 238): سرکه اى که از انگور و کشمش و خرماى نجس درست کنند نجس است.
(مسأله 239): اگر پوشال ریز انگور یا خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند ضرر ندارد بلکه ریختن خیار و بادنجان و مانند اینها در آن اگر چه پیش از سرکه شدن باشد نیز اشکالى ندارد.
(مسأله 240): آب انگورى که به آتش یا به خودى خود جوش بیاید، حرام مى شود، و اگر آن قدر به آتش بجوشد که ثلثان شود، یعنى دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند، حلال مى شود.
(مسأله 241): اگر دو قسمت آب انگور بدون جوش آمدن کم شود چنانچه باقیمانده آن جوش بیاید حرام است.
(مسأله 242): آب انگورى که معلوم نیست جوش آمده یا نه. حلال است. ولى اگر جوش بیاید تا انسان یقین نکند که دو قسمت آن کم شده، حلال نمى شود.
(مسأله 243): اگر مثلاً در یک خوشه غوره مقدارى انگور باشد، چنانچه به آبى که از آن خوشه گرفته، مى شود آب انگور نگویند و بجوشد خوردن آن حلال است. ولى این در صورتى است که بر همه آب غوره صدق کند عرفاً و اگر گفته شود آب انگور و غوره است حلال نیست.
(مسأله 244): اگر یک دانه انگور در چیزى که به آتش مى جوشد بیفتد و بجوشد و مستهلک نشود، فقط خوردن آن دانه حرام است و اگر مستهلک شود همه آن حلال است.
(مسأله 245): اگر بخواهند در چند دیگ شیره بپزند جائز است کفگیرى را که در دیگ جوش آمده زده اند در دیگى که جوش نیامده بزنند.
(مسأله 246): چیزى که معلوم نیست غوره است یا انگور، اگر جوش بیاید حلال است.

دانلود انقلاب – آیت الله محقق کابلی

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=955