(مسأله 44) آب باران در حال باريدن حكم آبى را دارد كه داراى ماده است و با ملاقات نجاست، نجس نمىشود. ولى اگر روى چيزى مانند برگ درخت يا روى خيمه بيفتد وسپس روى چيز نجسى بريزد آن آب نجس مىشود.
(مسأله 45) اگر آب باران در گودالى جمع شود وكمتر از كر باشد، چنانچه باران در حال باريدن باشد آب مذكور حكم آب كثير و چنانچه باران قطع گردد حكم آب قليل را دارد. آرى، اگر باران روى برگ درختان ببارد بهگونهاى كه از آن بر زمين جارى شودآن آب معتصم است.
(مسأله 46) آب قليل نجس همانگونه كه با بارش باران به مقدار متعارف (نه يك قطره ودو قطره) پاك مىشود چنانچه به آب كر نيز متصل شود پاك مىگردد. بنابراين اگر آب لوله كشى شهرى به آب ظرفى كه قليل است ونجس شده وصل شود آب آن ظرف به مجرد اتصال با آب لوله پاك مىگردد، ولازم نيست كه به تمام آن سرايت كند.
(مسأله 47) هرگاه عرفاً صدق كند كه باران مىبارد چنانچه با نجاستى ملاقات كند نجس نمىشود، و به آن معتصم مىگويند، بنابراين اگر در حال باريدن قطرهاى با نجاستى مثل مردار برخورد كند چه برروى آن بماند و چه جدا شود، آن قطره پاك خواهد بود. اگر در جايى باران جمع شود يا از ناودان برزمين جارى گردد يا بر برگ درختان بماند سپس بر زمين فرود آيد، چنانچه با نجاستى ملاقات كندمانند اينكه باران در حال باريدن باشد نجس نمىشود. ولى اگر رطوبت آن به سقف اتاق سرايت كندواز آن قطرهاى بچكد، ديگراين آب معتصم نخواهدبود اگرچه باران ادامه داشته باشد.
(مسأله 48) اگر به چيز نجسى مانند فرش و لباس كه عين نجاست در آن نيست باران ببارد ودرتمام آن نفوذ كند پاك مىشود. و اگر باران به قسمتى از آن برسد فقط همان قسمت پاك مىشود. امّا اگردر آن، عين نجاست باشد بايد اول نجاست زايل گردد تا بعد باران آن محل را پاك كند، ولى اگر لباس با بول نجس شده باشد با يكبار باريدن باران بر آن پاك نمىشود بلكه لازم است چند بار باران ببارد.
(مسأله 49) زمين نجسى كه باران بطور مستقيم بر آن ببارد پاك مىشود، ولى اگر باران ترشح نموده به جاى نجسى كه زير سقف است برسد آنرا پاك نخواهد كرد، اما اگر باران بر زمين جارى شود تابه جاى نجسى كه زير سقف است برسد آن را پاك مىكند.
(مسأله 51) اگر باران بر عين نجس ببارد و به جاى ديگر ترشح كند، چنانچه عين نجاست همراه آن نباشد وباران هم قطع نشده باشد پاك است.