برگرفته از کتاب «احکام برای غرب نشینان»

مساله 143- جایز نیست مسلمان را در گورستان غیر مسلمان دفن کنند مگر آن که قسمتی از آن به مسلمانان اختصاص داشته باشد هم چنانکه دفن کردن غیر مسلمانان در گورستان مسلمانان جایز نمی باشد.

مساله 144- اگر دفن مسلمان در گورستان مسلمان ممکن نشدد و نقل جنازه او را به یک کشور اسلامی هم میسر نگردید تا در آنجا در گورستان مسلمانان دفن شود او را در همان گورستان کفار می توان به اک سپرد.

استفتاء:

مساله 146- در برخی کشورهای غربی و غیر اسلامی متداول است که مرده را در صندوقی می نهند و همانطور دفن می کنند، چه باید کرد؟

جواب- نهادن مرده در صندوق چوبی به هنگام دفن اشکالی ندارد به شرط آنکه آداب شرعی دفن مراعات شود از جمله آن است که او را بر طرف راست رو به قبله بخوابانند.

مسأله ١٤٧- اگر مسلمانی در کشور غیر اسلامی بمیرد و در آنجا گورستان ویژه مسلمین وجود نداشته باشد و از سویی انتقال او به یک کشور اسلامی مستلزم زحمت فوق العاده و هزینه سنگینی باشد آیا همین معنی، مجوز آن می شود که میت را در گورستان کفار دفن کنند؟

جواب- کفایت نمی کند.

مسأله ١٤٨- اگر مسلمانی در یک کشور غیر اسلامی بمیرد و در آنجا گورستان خاص مسلمانان وجود نداشته باشد و از طرفی خانواده او آن اندازه توانایی مالی ندارند که جنازه را به یک کشور اسلامی منتقل کرده و در آنجا به خاک بسپارند آیا بر مراکز اسلامی که متصدی شئون مسلمان هستند واجب است که هزینه انتقال جنازه را بپردازند؟ و آیا بر مسلمانی که در آن شهر وجود دارند پرداخت آن هزینه واجب می شود؟

جواب-  اگر دفن مسلمان در غیر گورستان کافران و در مکان شایسته او در خود شهر و کشوری که او در آنجا در گذشته و یا در جایی دیگر موقوف به صرف هزینه ای باشد و از او میراث و مالی که برای این کار کفایت کند باقی نمانده و یا ولی او قادر به پرداخت چنان هزینه ای نباشد بر سایر مسلمانان واجب کفایی است که آن هزینه را بپردازند و جایز است آن را از وجوه شرعی و یا احسان حساب کنند.

مسأله ١٤٩- اگر مسلمان میت در کشور غیر اسلامی ولی و سرپرست نداشته باشد به شئون او چه کسی باید برسد؟

جواب- اگر امکان تماس با ولی او نباشد تا از وی اجازه بگیرند، اذن ولی از اعتبار می افتد و بر سایر مسلمانان واجب کفایی است که به غسل و کفن و دفن او اقدام کنند.

مسأله ۱۵۰- اگر مسلمان مرده ای را ممکن نشد در گورستان شهری که در آنجا مرده است دفن کنند زیرا گورستان اسلامی در آنجا وجود ندارد هزینه نقل و دفن او را در یک کشور اسلامی از کجا باید تأمین کرد از دارایی میت قبل از تقسیم میراث بین وارثان از ثلث مال و یا از طریق دیگر؟ جواب هزینه دفن مسلمان در یک جای مناسب از اصل دارایی او کنار گذاشته میشود مگر آنکه وصیت کند که از ثلث مال او هزینه کنند که در این صورت از ثلث مال صرف میشود.

مسأله ١٥١- مهاجرت به کشورهای غیر اسلامی هر روز بیشتر می شود آیا بر مسلمانانی که توانایی مالی دارند واجب کفایی است که گورستانی ویژه بخرند با علم به این که برخی مسلمانان که در آن کشور از دنیا می روند به سبب نداشتن توانایی مالی برای انتقال جنازه به بلاد اسلامی و یا در اثر تسامح و سهل انگاری ناگزیر در گورستان (غیر) اسلامی، مدفون خواهند شد.

جواب- دفن مسلمان در گورستان غیر کفار و در جایی مناسب شأن او، بر ولی او واجب است همانند دیگر اعمال و واجبهای مربوط به تجهیز میت و اگر مرده مسلمان ولی نداشته باشد و یا عاجز و ناتوان باشد بر سایر مسلمانان واجب کفایی است که به مقدمات چنان کاری از قبیل خریداری قطعه زمین و تلاش در آن مورد اقدام به عمل آورند.

مسأله ١٥٢ – کدام بهتر است دفن مسلمان در یک گورستان اسلامی واقع در یک کشور غیر اسلامی که در آنجا مرده است و یا نقل جنازه او به یک کشور اسلامی که هزینه سنگینی را لازم دارد؟

جواب- اگر کسی هزینه انتقال جنازه را احسان کند و بپردازد اعم از ورثه و یا دیگران و یا اگر ثلث مال و دارایی میت برای این کار کفایت کند به ویژه اگر وصیت برای احسان و نیکوکاری کرده باشد، با فضیلت تر آن است که او را به یکی از مشاهد مشرفه و اماکن مستحبی ببرند و خدا داناست. مسأله ١٥٣ هر گاه نقل جنازه مسلمان به یک کشور اسلامی هزینه زیادی لازم داشته باشد آیا میتوان او را در گورستان غیر مسلمان از پیروان ادیان آسمانی به خاک سپرد؟

جواب- دفن کردن مسلمان در گورستان ،کافران جایز نیست مگر آن که گورستان منحصر به آن باشد و ضرورتی که تکلیف را بر طرف کند پیش بیاید.

دانلود احکام اموات در بلاد غیر اسلامی – آیت الله سیستانی

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=4122