سؤال(214) : آیا میتوان با روغن (چربی) حیوان حرام گوشت که خون جهنده ندارد، مثل روغن مار برای تداوی بر بدن میمالند، نماز خواند یا این که در وقت نماز باید آب بکشد؟
جواب : بله، میتوان با آن نماز خواند.
سؤال(216) : خرید و استفاده از لباس های کشورهای خارجی غیر مسلمان اعم از کلاه، کمربند و کفشی که در اغلب آن ها از چرم استفاده شده است، چه حکمی دارد؟
جواب : پوشیدن لباس های غیر چرمی وارداتی اشکالی ندارد. اما استفاده از لباس های چرمی، در صورتی که احتمال بدهد آن چرم از حیوانات مذکی گرفته شده، محکوم به طهارت است ولی پوشیدن آن البسه در نماز جایز نیست.
سؤال(234) : خواندن نمازهای یومیه واجب آن گونه که نزد شیعیان متداول است (یعنی با هم خواندن نمازهای ظهروعصر و مغرب وعشا) ثواب بیش تری دارد، یا جدا جدا، آن چنان که نزد اهل سنت متداول است؟
جواب : وقت فضیلت نماز ظهر از زوال شمس شروع میشود و تقریباً به مقدار یک ساعت ادامه دارد و هم چنین وقت فضیلت نماز عصر نیز از زوال شروع میشود و تقریباً به مقدار دو ساعت ادامه دارد، همچنین اول زوال به اندازه ادای نماز ظهر مختص به ظهر است یعنی جایز نیست عمداً نماز عصر در آن وقت خوانده شود، بنابراین اگر نماز ظهر و عصر بعد از زوال تا یک ساعت بعد خوانده شود در وقت فضیلت هر دو خوانده شده است.
سؤال(235) : عده ای از مسلمانان در کشورهای شمال اروپا مانند نروژ، سوئد و فنلاند سکونت دارند. با توجه به این که بعضی از شهرهای این کشورها در مناطق قطبی واقع شده اند و تشخيص اوقات نماز و روزه در آن ها مشکل است، از حضرت عالی خواهش میشود نظر خود را پیرامون پرسش های زیر بیان بفرمایید: ۱-در برخی مناطق نزديك به قطب، در بعضی از فصل های سال ۲۲ ساعت روز و ۲ ساعت شب است. مسلمانانی که در اين مناطق زندگی میکنند چه تکليفی برای نماز و روزه دارند؟ ۲-مناطق قطبی دارای روز يا شب طولانی بيش از ۲۴ ساعت هستند و گاهی به چند ماه هم میرسند. مسلمانانی که در اين مناطق زندگی میکنند، چه تکليفی نسبت به نماز و روزه دارند؟ تشخيص اوقات نمازهای پنجگانه و روزه در اين مناطق چگونه است؟
جواب : 1-تکلیف مومنینی که در این مناطق زندگی میکنند این است که نماز صبح شان را بعد از طلوع فجر و نماز ظهر و عصر را بعد از زوال و نماز مغرب و عشا را بعد از غروب شرعی بخوانند. و درباره روزه شان، قبل از فجر از خوردن و آشامیدن خودداری نمایند تا بعد از غروب شرعی. جواب2- چنین افرادی نماز و روزه شان را طبق نزدیک ترین کشوری که دارای روز و شب متعارف میباشد انجام دهند.
سؤال(278) : یک روز در یک مکان متعلق به شیعیان ختم قرآن بود و برادران اهل سنت نیز به عنوان مهمان دعوت شده بودند. وقت نماز شد ولی در بین شیعیان شخصی نبود که امام جماعت شود. یکی از برادران اهل سنت که شخص خوبی بود (گناه کبیره انجام نمی دهد) امام جماعت شد، شیعیان سه گروه شدند: ۱ـ نماز را فرادی خواندند. ۲ـ به خاطر اتفاق مسلمین در جماعت ایستادند ولی اقتدا نکردند. ۳ـ در جماعت ایستادند و اقتدا کردند چون از حکم مسئله آگاه نبودند. حکم نماز ۲ و ۳ چیست؟
جواب : نماز دسته دوم در صورتی که خود شخص حمد وسوره را خوانده باشد صحیح است، دسته سوم در صورتی که براساس فتوای مرجعشان اعتقاد داشته باشند که اقتدای به اهل سنت جایز نیست، در داخل وقت نماز اعاده و در خارج وقت قضا نماید، ولی اگر اعتقاد داشتهاند که اقتدای به آن ها جایز است، نماز صحیح است و اعاده لازم ندارد.
سؤال(279) : آیا میتوان در مسجد الحرام و مسجد النبی به جماعت اقتدا کرد؟
جواب : اقتدا جایز است بلکه ثواب زیادی هم دارد و نماز شما در صورتی که حمد و سوره را خودتان بخوانید صحیح است.
سؤال(280) : خواندن نماز جماعت در صورتی که امام جماعت از اهل تسنن باشد چه حکمی دارد؟
جواب : در صورتی که حمد و سوره را خود مکلف بخواند و اکتفا به قرائت امام جماعت نکند، اقتدا به اهل سنت اشکالی ندارد.
سؤال(316) : اگر مسافری در یکی از مکان هایی چون مسجد کوفه که میتوان نماز را کامل خواند حضور داشته باشد و نمازش قضا شود، قضای نمازش را شکسته بخواند یا کامل؟
جواب : بنا بر احتیاط شکسته بخواند.