(مسأله 2778): اگر ماهى فلس دار را زنده از آب بگیرند، و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولى خوردن آن حرام مى باشد، مگر اینکه در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است. و ماهى بى فلس را اگر چه زنده از آب بگیرد و بیرون آب جان دهد حرام است.
(مسأله 2779): اگر ماهى از آب بیرون بیفتد، یا موج آن را بیرون بیندازد، یا آب فرو رود، و ماهى در خشکى بماند، چنانچه پیش از آنکه بمیرد، با دست یا به وسیله دیگر کسى آن را بگیرد، بعد از جان دادن حلال است.
(مسأله 2780): کسى که ماهى را صید مى کند، لازم نیست مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد ولى مسلمان باید گرفتن آن را دیده باشد یا از راه دیگرى یقین داشته باشد که زنده از آب گرفته شده است.
(مسأله 2781): ماهى مرده اى که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفته اند یا مرده، چنانچه در دست مسلمان باشد، حلال است و اگر در دست کافر باشد اگر چه بگوید آن را زنده گرفته ام حرام مى باشد، بنا بر این کنسرو ماهى که از بلاد کفر مى آورند اگر احراز نشود که ماهى آن زنده از آب گرفته یا در آب مرده است خوردن آن جایز نیست.
(مسأله 2782): خوردن ماهى زنده جائز است و اولى خوددارى کردن است.
(مسأله 2783): اگر ماهى زنده را بریان کنند، یا در بیرون آب پیش از جان دادن بکشند، خوردنش جائز است، ولى اولى آن است که از خوردن آن خوددارى نمایند.
(مسأله 2784): اگر ماهى را بیرون آب دو قسمت کنند و یک قسمت آن در حالى که زنده است در آب بیفتد. خوردن قسمتى را که بیرون مانده خالى از اشکال نیست. و احتیاط واجب آن است که از خوردن آن خوددارى کنند.
(مسأله 2785): اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگرى زنده بگیرند، بعد از جان دادن آن، حلال است. و لازم نیست کسى که آن را مى گیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن نام خدا را ببرد، ولى اگر ملخ مرده اى در دست کافر باشد، و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه، اگر چه بگوید زنده گرفته ام حرام است، مگر اینکه یقین حاصل شود یا دو شاهد عادل شهادت دهد، که راست مى گوید.
(مسأله 2786): خوردن ملخى که بال درنیاورده و نمى تواند پرواز کند حرام است

دانلود صید ماهى و ملخ – آیت الله محقق کابلی

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=1310