برگرفته از کتاب «فقه برای غرب نشینان»
سؤال ۱۹: اگر سگی ظرفی را بلیسد برای طهارت و پاک کردنش چگونه عمل کنم؟
پاسخ: هرگاه سگ ظرفی را لیسیده یا از آن آب یا مایع دیگری خورده باشد اول باید آن را با خاک پاک که با کمی آب مخلوط باشد خاک مال کرد و بعد دو مرتبه در آب قلیل یا یک مرتبه در آب کر یا جاری شست و اگر آب دهان سگ در ظرفی بریزد، احتیاط مستحب آن است که همین کار انجام شود اما اگر جای دیگری از بدن سگ با رطوبت به ظرف بخورد خاک مال کردن واجب نیست بلکه فقط باید آن را در آب قلیل سه مرتبه و یا در آب کر یا جاری یک مرتبه شست. سؤال ۲۰ ظرفی دارم که با شراب نجس شده، برای پاک کردنش چه کنم؟
پاسخ: ظرفی را که با شراب نجس شده باید با آب قلیل سه مرتبه بشویند و دست در آن بمالند و مستحب است هفت مرتبه شسته شود.
سؤال ۲۱ اگر چیزی نجس شده باشد برای پاک کردنش باید چه کنم؟
پاسخ برای تطهیر چیزی که نجس شده خواه با پول باشد یا غیر بول یک مرتبه شستشو کافی است. خواه با آب کر باشد یا با آب قلیل ولی در بول با آب قلیل دو مرتبه بهتر است.
سؤال ۲۲: گاهی چیزی را که نجس شده به خوبی می شویم، ولی بو یا رنگ نجاست در آن می ماند، چه کنم؟
پاسخ: هرگاه چیز نجسی را بشویند و عین نجس بر طرف شود اما بو با رنگ آن بماند پاک است و اگر شک کند که عین نجس مانده با نه، باید بیشتر بشوید تا بقین کند از بین رفته است.
سؤال ۲۳: برای پاک کردن بدن نجس باید چگونه عمل کنم؟
پاسخ: برای تطهیر بدن در آب کر با جاری با زیر شیر آب همین اندازه که عین نجاست بر طرف شود بدن پاک است و بیرون آمدن و دوباره در آب فرو رفتن لازم نیست.
سؤال ۲۴: آیا برای پاک شدن چیزهای نجس فقط آب کشیدن کافی است یا باید نجاست هم برطرف شود؟
پاسخ: اگر چیز نجسی را با آب کر با جاری با آب لوله کشی بشویند تا عین نجاست بر طرف شود یا بعد از بر طرف کردن عین نجس در آب کر با جاری فرو برند پاک میشود ولی فرش و لباس و مانند آن را باید
فشار با حرکت داد تا آب آن خارج شود.
سؤال ۲۵ اگر مقداری از غذای نجس لای دندان ها بماند باید. چه کنم؟
پاسخ اگر آب در دهان بگردانند به طوری که به تمام اجزای آن برسد پاک می شود.
سؤال ۲۶: آیا آب لوله کشی حکم آب کر را دارد؟ پاسخ آبی که به کر متصل است مانند آب لوله کشی حکم آب کر و جاری را دارد. بنابراین هر چیز نجسی را با آن بشویند. همین که عین نجاست بر طرف شد. پاک می شود.
سؤال ۲۷: اگر کف پا یا نه کفش نجس شود آیا با راه رفتن پاک می شود؟
پاسخ: اگر پای انسان با ته کفش او براثر راه رفتن روی زمین نجس، نجس شود با راه رفتن روی زمین پاک با کشیدن پسر زمین پاک میشود به شرط این که زمین پاک و خشک باشد و عین نجاست زابل گردد و نیز باید زمین خاک با سنگ با آجر فرش با سیمان و یا مانند آن باشد و فرش و حصیر و سبزه کف پا و نه کفش نجس را پاک نمی کنند.
سؤال ۲۸. کف پا و نه کفش با راه رفتن روی آسفالت پاک می شود؟
پاسخ: بله پاک می شود.
سوال ۲۹: چه مقدار راه رفت موجب پاک شدن کف پا و نه کفش می شود؟
پاسخ: اگر مختصری راه برود با پا را بر زمین بکشد کافی است. ولی بهتر است حداقل پانزده ذراع (تقریباً ۷/۵ متر) راه برود.
سؤال ۳۵: مرکت خانه ما نحس شده است. با توجه به این که موکت به زمین چسیده است، تکلیف چیست؟
پاسخ: می توانند با آب لوله کشی آب بکشند سپس کمی بفشارند. در این صورت پاک میشود. البته بهتر است که غاله آن آبی که معمولا پس از شستن چیزی خودبه خود یا با فشار دادن از آن خارج می شود با دستمال و امثال آن جمع شود.
سوال ۳۶ : آیا شستن لباس ها و ملحفه های نجس با ماشین لباسشویی موجب پاک شدن آنها می شود؟
پاسخ: ماشین های اتوماتیک که یکی دو بار با مواد شوینده لباس را می شوید و عین نجاست را بر طرف میکند و آخرین بار با آب خالص شستشو میدهد و بعد آب را تخلیه میکند لباس هایی که شنه پاک است و ماشین نیز پاک میشود. البته در لباس شویی های سطلی و دوقلو که ماشین به طور خودکار، لباس را تطهیر نمی کند چنانچه لباس نجسی در بین لباسها باشد فضای داخل ماشین، آب درون آن و تمامی لباس ها نجس هستند و باید آب کشیده شوند.
سؤال ۵۶ برای تحلی و دفع بول و مدفوع در دستشویی، اگر جهت سنگ توالت رو به قبله باشد. چه حکمی دارد؟
پاسخ: در منزل هایی که مستراح آن رو به قبله با پشت به قبله ساخته شده خواه از روی عمد باشد با اشتباه با نداشتن مساله باید طوری بنشینند که رو به قبله با پشت به قبله نباشد والا حرام است.
سؤال ۵۷: در مناطقی که رو به قبله یا پشت به قبله نبودن سنگ توالت رعایت نمی شود تکلیف چیست؟
پاسخ: اگر قبله را نمی داند باید جستجو کند و اگر طریقی برای جستجو نیست اگر میتواند تأخیر بیندازد. اما در صورت ضرورت به هر طرف بنشیند اشکالی ندارد در هواپیماها و قطارها نیز باید به همین شکل عمل کرد.
سوال 67: آیا غیر مسلمانان و کفار نجس هستند؟
پاسخ: کفار نجس نیستند، ولی چون از نجاسات ظاهری پرهیز نمی کنند برای آنهایی که نیازی به معاشرت ندارند. احتیاط آن است که به زندگی آنها آلوده نشوند. ولی کسانی که به کشورهای غیر اسلامی سفر کرده یا در آنجا زندگی می کنند لازم نیست از غیر مسلمین و حتی از غذاهای غیر گوشتی آنها اجتناب کنند.
سوال ۶۸: آیا الکلهای موجود در داروخانه ها و مصارف پرشکی نجس هستند؟
پاسخ: الکل طبی صنعتی پاک است زیرا با قطع نظر از ماده رنگی قابل شرب نیست چون نوعی سم محسوب میشود بنابراین ادله مسکر مایع، شامل آن نمی شود.
سؤال ۶۹ چه الکل هایی نجس هستند؟
پاسخ: شراب و هر مایعی که انسان را مست می کند بنابر احتیاط واجب نجس است. اما الکل هایی که به صورت فعلی قابل شرب نیست و باید آن را رفیق کرد نجس نمی باشد ولی اگر به صورت کنونی اش قابل شرب باشد. بنابر احتیاط واجب نجس است و اگر مشکوک باشد آن نیز پاک است.
سوال ۷۴: آیا چرم های موجود در بازار نخی اند؟
پاسخ چرم هایی که در بلاد کفار موجود است و با از آنجا می آورند پاک است. هرچند نمی توان با آن نماز خواند.
سوال ۷۵ اگر مهمان یا مستأجر خانه را نخش کند آیا باید به صاحب خانه بگوید؟
پاسخ: اگر از چیزهایی باشد که طهارت در آن شرط است. مانند لباس نمازگزار، حوله دست و صورت و ظروف غذا، احتياط واجب أن است که خبر دهند.
سوال ۷۶ آیا پلاسمای خون نجس است؟
پاسخ: آری، نجس است.
سؤال ۷۷ پودر خونی که از بدن گاو و گوسفند گرفته می شود و در لوازم آرایشی و سوسیس و کالباس و غذای ماهی و… کاربرد دارد چه حکمی دارد؟
پاسخ: پودر خون نجس است و خوردن آن حرام می باشد ولی اگر به عنوان غذا به حیوانات بدهند گوشت آن حیوانات حرام نیست.
سؤال ۷۸ برخی مواد غذایی حاوی مقداری الکل هستند. آیا نجس اند؟
پاسخ ممکن است به طور طبیعی مقدار کمی الکل در برخی مواد غذایی باشد که اگر مست کننده نباشد خوردن آن اشکالی ندارد اما اگر الکل مست کننده را از خارج وارد مواد غذایی کرده باشند استفاده از آن جایز نیست.