(مسأله 3251) اگر كسى نفس محترمى را كه هم كفو او است از روى عمد بكشد، قصاص ثابت مى‌شود، چه با ابزار كشنده باشد به غير آن. بنابراين اگر شخصى قصد كشتن داشته باشد ولى باابزارى كه غالباً كشنده نيست كسى را بكشد، قتل عمدى است. همچنان كه اگر قصد زدن داشته باشد (نه قصد كشتن) ولى ابزار كشنده باشد وتوجه هم دارد كه اگر با اين ابزار طرف را بزند كشته خواهد شد، در واقع ضارب قصد كشتن را نموده است كه اگر طرف كشته شود باز هم آن قتل، قتل عمدى است. امّا اگر بدون توجه به اين‌كه ابزار كشنده است كسى را بزند بطورى كه اگر توجه مى‌داشت كه وسيله كشنده است با آن كسى را نمى‌زد، در اين صورت اگر قتلى واقع شود، عمدى به حساب نمى‌آيد. البته در صورتى كه توجه مذكور را داشته باشد قتل عمدى خواهد بود.

قتل بر سه قسم است:

اوّل: قتل عمدى، كه عواقب آن قصاص است.

دوّم: قتل خطايى، وعواقب آن پرداخت ديه مى‌باشد كه بر عهده عاقله‌[1] است.

سوّم: قتل شبه عمد، كه عواقب آن پرداخت ديه از سوى قاتل است نه قصاص.

فرق بين اقسام سه گانه قتل‌

1- كسى كه از روى عمد ودشمنى كشتن شخصى را اراده كرده و با اين قصد او را بكشد اين قتل، قتل عمدى است و در اين صورت قاتل قصاص مى‌شود و در اين جهت بين اين‌كه ابزار، كشنده باشديا نباشد فرقى نيست.

 


[1] – فاميل نزديك پدرى.

 

2- كسى كه كشتن يا زدن حيوانى را اراده كرده وچيزى را به طرف آن پرتاب كند اما از روى اتفاق به انسانى اصابت نمايد و او را بكشد، اين قتل، قتل خطايى است.

3- كسى كه با ابزار غير كشنده يا بدون ابزار، فقط زدن انسانى را اراده كند به گونه‌اى كه معمولًااحتمال كشتن هم نرود، بعد او را بزند يا ابزار غير كشنده را به طرف او پرتاب كند امّا اتفاقى موجب قتل او گردد، چنين قتلى، قتل شبه عمد است.

دانلود قصاص نفس‌ – آیت الله فیاض (مد ظله العالی)

لینک کوتاه: https://porsan.org/?p=1599