دواهاى طبى وجود دارد كه به نام «كورتيكوا ستيروئيدها» ناميده مى شود و موارد استفاده زيادى دارد مثل تنگى نفس، حساسيت جلدى و عوارض عصبى- روانى، برخى از امراضى خونى و مريضى هاى ديگر، اين دو اها عوارض جانبى مهمى نيز دارد كه براى بيمارانى كه براى مدت طولانى و با مقدار زياد مصرف مى كنند ظاهر مى‌شود. از جمله اين عوارض پايين آمدن پوتاسيوم خون (يكى از مواد منرالى موجود در خون)، تغييرات درجه گلوكوز خون، آمادگى زياد براى التهابات، تأخير التيام زخم و قروح معده و اثنى عشر، بيمارى هاى چشم و تضعيف و پوكى استخوان است. همچنين تجمع ماده سيالى در صورت، كه باعث درخشش صورت شده و در تعبيرات رايج بين جوانان «ماه رو» ناميده مى شود. از مهم ترين عوارض جانبى اين دو اها تضعيف و نارسايى حاد غده فوق كليه (ادرنال) است كه گاهى به فوت شخص نيز منجر ميشود. عده زيادى از جوانان دختر و پسر اين دو اها را براى مدت طولانى و با مقدار زياد، به خاطر دست يافتن به «ماه رو»، يعنى عوارضى جانبى آن، استفاده مى كنند.

– آيا براى دواخانه جايز است كه اين ادويه را با همان منظور بفروشد؟ با توجه به اين كه او مى داند كه آن شخصى اين دو اها را براى همان هدف، يعنى ماهرو شدن، خريدارى مى كند.

 

پاسخ:

بلى! جايز است، با اعلام خطرات استفاده از آن براى مدت طولانى و با مقدار زياد و بلكه مى توان گفت كه به طور مطلق جايز است، در صورتى كه ضرر آن اندك و غير قابل توجه باشد. بلكه اگر ضرر آن قابل توجه هم باشد جايز است، مشروط بر اين كه مشترى آن را بداند.

 

– آيا براى جوانان جايز است اين دو اها را براى اين اغراض استعمال كنند؟

 

پاسخ:

بلى! جايز است در صورتى كه ضرر آن اندك و غير قابل توجه باشد.

 

– آيا براى داكتر جايز است كه اين نوع دواها را براى اين اغراض نسخه بدهد؟

 

پاسخ:

بلى! جايز است با اعلام خطرات استعمال آن ها و بلكه به طور مطلق جايز است.

 

اگر جوانى به خاطر نارسايى حاد غده فوق كليه (درنال) كه ناشى از استعمال اين دوا است، بميرد؛ آيا دو فروش يا كسى كه اين دو را داده مرتكب گناه شده است؟

 

پاسخ:

نه دو افروش گنهكار است، نه كسى كه دوا را داده است. والله العالم.