در اطاق هاى حالات عاجل شفاخانه ها، درمان بيماران توسط يك تيم پزشكى صورت مى گيرد كه مركب است از داكتر متخصص، داكتر مقيم، داكتر دواشناس و پرستارى كه وظيفه او دادن دوا و تزريق و تركيب مواد مايع است. در اين صورت در حالات ذيل چه كسى مباشر قتل شمرده مى‌شود:

– داكتر متخصص دوا را از روى خطا براى مريضى معرفى كرده و داكتر مقيم آن را بر اساس راهنمايى داكتر متخصص نوشته و دو فروش هم براساس نسخه داكتر مقيم آن را تهيه كرده و پرستار نيز آن دواى اشتباه را به مريضى داده و در نتيجه مريض فوت كرده است؟

 

پاسخ:

بعيد نيست كه ديه در فرضى سوال بر داكتر متخصصى باشد؛ زيرا كسى كه مباشر خوراندن دواى مهلك است به منزله يك ابزار است كه حسب اوامر به طور غير اختيارى كار مى كند و از نظر عرف از خود اختيارى ندارد و خود را مجبور به اين كار مى بيند. فرقى هام نيست كه داكتر متخصصى قاصر باشد يا مقصر، تنها تفاوت در اين است كه اگر مقصر باشد، علاوه بر ديه، گنهكار نيز مى باشد.

 

– داكتر متخصص دواى درستى را معرفى كرده، اما داكتر مقيم در نوشتن نسخه اشتباه كرده و به جاى دواى درست، دواى نادرستى را نوشته و دواساز هم آن را بر اساس نسخه داكتر مقيم آماده كرده و پرستار نيز آن را به مريض خورانده و باعث مرگ او شده است؟

 

پاسخ:

در اين فرضى، ديه بر داكتر مقيم است كه در نوشتن نسخه اشتباه كرده است.

 

– داكتر متخصص دواى درستى را معرفى كرده و داكتر مقيم هم نسخه را درست نوشته اما دواساز، دواى غلطى را داده كه به جاى بهبود، باعث‌ مرگ مريض مى شود و پرستار نيز همان دوا را به مريض داده كه منجر به مرگ او شده است؟

 

پاسخ:

بعيد نيست كه ديه در اين فرض بر دواساز باشد.

 

– داكتر متخصص و داكتر مقيم و دواساز هر سه نفر كار خود را به درستى انجام داده، اما پرستار دوا را به شيوه نادرست به مريضى داده است؟

 

پاسخ:

ديه در اين فرض بر پرستار است.