پرسش: با توجه به نزدیک شدن انتخابات پارلمان (27 سنبله 1389) در افغانستان، و تعدد کاندیدا (به طوری که احتمال شکست بسیاری وجود دارد)، برخی از کاندیدان مسائل حزبی و مسائل طایفه ای را دامن زده و تعهداتی را در این راستا از مردم گرفته اند.
اکنون از حضور مرجع عالیقدر این دو سؤال مطرح است:
1ـ آیا چنین تعهداتی مشروعیت داشته و عمل به آنها لازم است؟
2ـ تکلیف شرعی مردم نسبت به حضورشان در پای صندوقهای رأی چیست؟
پاسخ: 1ـ کسانیکه صلاحیت نمایندگی و فعالیت اجتماعی را در مجلس قانون گذاری ندارند، نباید کاندید شود و تعهدات شان اعتبار شرعی ندارد.
2ـ حضور مردم برای تعیین سر نوشت شان لازم و ضروری است؛ باید افراد مؤمن، متعهد، ورزیده و شجاع را انتخاب نمایند، تا از حقوق ملت دفاع کنند و برای ترقی کشور وملت تلاش نمایند.
پرسش: احتراما به استحضار معظم له می رساند که با توجه به اهمیت انتخابات ولسی جرگه در افغانستان و حضور تعداد کثیری از مقلدان جناب عالی در افغانستان، اخیرا شبهاتی بین مقلدان و ارادتمندان معظم له بویژه در ولایت بامیان پیش آمده است. بنابراین برخود دانستم تا از حضرت عالی این شبهات را به گونه سوال بپرسم تا باشد این شبهات رفع گردد.
1- شخصی به نام ****** که خود را در حوزه ولایت بامیان کاندید انتخابات ولسی جرگه نموده است. ایشان در پوسترها و اعلانات تبلیغاتی خود به کرات از چهره معظم له استفاده نموده اند و در سخنرانی های خود، خود را نماینده معظم له و کاندید مورد تایید شما برای انتخابات معرفی نموده اند. آیا ایشان کاندید مورد تایید شما در ولایت بامیان می باشند؟
2- آقای احمدی بارها در سخنرانی ها و صحبت های شخصی با افراد مختلف کاندیدهای رقیب را به کفر و دشمنی با اسلام متهم نموده است. سوال این است که آیا جناب عالی با این تهمت ها موافق هستید؟
3- سوال سوم این است که آیا معظم له در ولایت بامیان یا دیگر ولایت افغانستان در انتخابات آتی از شخص یا اشخاصی حمایت می کنید؟
خواهشمندم تا معظم له در زمینه این سوالات روشنی بیاندازند چرا که در این برهه از زمان کوتاه باقی مانده به انتخابات باعث رفع شبهات مقلدان و ارادتمندان ایشان خواهد شد. امیدوارم که هرچه زودتر و به یاری حق جواب این سوالات را دریافت نمایم.
پاسخ: من بار ها شفاهاً و کتباً بیان داشته ام که از شخص و اشخاص خاصی در کاندیداتوری انتخابات حمایت نکرده ام و گفته ام هیچ کس حق ندارد خود را منتسب به من نماید؛ هر کس صلاحیت کاندید شدن دارد و بتواند برای کشور و ملت خدمت کند، می تواند کاندید شود و مردم هم لازم است به افراد اصلح رأی دهند که از حقوق تشیع و ملت مظلوم افغانستان دفاع کنند.
پرسش: در آستانه انتخابات پارلمانی، بعضی از کاندیداها، در حالیکه شایستگی قانونی و حقوقی وکالت را ندارند و اکثراً بی سواد اند؛ اما بخاطر جلب آرای مردم، با کمک به مساجد، می خواهند برنده انتخابات شوند. از آنجایی که آنها اکثراً دارای صلاحیت و شایستگی کافی نیستند و صرفاً به نسبت داشتن پول، می توانند برنده شوند و از این طریق حق دیگران (کسانی که دارای شایستگی بیشتری هستند) را ضایع می کنند، آیا گرفتن پول در چنین مواردی جواز دارد؟ و آیا مسجدی که با این پول اعمار می شود و باعث می گردد، نمایندگی مردم به دست افراد نااهل بیافتد، دارای اشکال نیست؟