پرسش: ما در کشور بنگلدیش در حال تحصیل هستیم.میخواستم بدانم ایا ما می توانیم با اعلان عید از طرف این کشورکه یک کشور سنی است عید بگیریم یا حکم دیگری دارد؟

پاسخ: در صورت که رؤیت هلال برای شما ثابت نشود نمی توانید با اعلان آنها و رسانه های دیگر عید بگیرید، یعنی رؤیت هلال با اعلان که اطمینان آور نیست ثابت نمی شود؛ فقط در صورتی که رؤیت هلال برای شما بواسطه دیدن ماه یا شهادت عدلین که ماه را دیده اند ثابت شود، می توانید عید بگیرید.

همچنین اگر نزد مراجع تقلید رؤیت هلال ثابت شود، مقلدین او می توانند از باب اطمینان به رؤیت هلال، عید کنند

پرسش: دولت در افغانستان روز دو شنبه (10 اسد 1390) را اول رمضان علام کرده که روزه است، ما هم روزه گرفتیم حال اگر روز چهار شنبه 9 سنبله مطابق با 31 اوت 2011 عید شود روزه ما پوره (30 روز کامل) می شود اما اگر سه شنبه 8 سنبله (شهریور 1390) مطابق با 30 اوت 2011 میلادی عید شود یک روز ما کمبود می شود 29 روز می شود ، ایا کمبود را بگیرم ، کفاره دارد یا ندارد ، قضای دارد

پاسخ: از آنجا که هلال ماه رمضان، شب دو شنبه 10 اسد 1390 برای معظم له ثابت نشده و روز سه شنبه 11 اسد 1390 اول رمضان بوده است، لذا روز سه شنبه 8 سنبله عید نخواهد بود و روزه آن روز واجب است.

چهار شنبه 9 سنبله (شهریور1390) یوم الشک است که در صورت اثبات شرعی هلال می توان افطار و اعمال عید را انجام داد و الا پنج شنبه عید خواهد بود

پرسش: در مناطق کوهستانی هزاره جات رؤیت هلال اول ماه مبارک رمضان و یا اول شوال مشکل است و اکثر مردم وسائل خبری و اطلاعاتی ندارند و روز اول رمضان و شوال ثابت نمی‌شود نمیدانند در آن روز روزه بگیرند یا نه؟

پاسخ: در اول رمضان اگر رؤیت هلال نشود روزه گرفتن واجب نیست مگر اینکه سی روز از اول رؤیت هلال شعبان بگذرد که در این صورت روزه واجب است و اگر رؤیت هلال شوال نشود روزه واجب است مگر اینکه سی روز از اول رمضان بگذرد

پرسش: اگر ماه را با دوربین یا تلسکوپ و یا سائر آلات و وسایل ببیند این رؤیت اعتبار دارد یا حتماً‌ با چشم عادی ماه را ببیند؟

پاسخ: به نظر اینجاب دیدن ماه چه با چشم عادی وچه با وسائل امروزی مانند دوربین و تلسکوپ و غیره باشد فرق نمی‌کند بشرطی که دو شاهد عادل شهادت بر رؤیت ماه بدهند و بگویند که ما ماه را دیدیم و لو با دوربین یا تلسکوپ باشد یا تعداد زیادی از مردم بگویند که ماه را با دوربین یا وسائل دیگر دیدیم و اگر به حد شیاع برسد برای دیگران هم حجت است واگر به حد شیاع نرسد یا دونفری که ماه را دیده‌اند و لو با وسائل امروزی عادل نباشند این دیدن برای خودشان حجت است اما برای دیگران اعتبار ندارد

پرسش: اگر اوّل ماه شوّال در مشهد رؤیت شود که با افغانستان نیم الى یک ساعت تفاوت افق دارد آیا اوّل ماه در افغانستان هم ثابت مى شود؟

پاسخ: به نظر این جانب در هرجا از کره زمین ماه رویت شود برای تمام نقاط دیگر که حداقل در مقداری از شب با محل رویت شریک باشد ثابت می شود چه در مشرق باشد و چه در مغرب فرق ندارد.

پرسش: در کشور پاکستان دو نفر از علماى شیعه و دو تن از اهلِ سنّت و چهار نفر از اهل حدیث (وهّابى ها) را براى رؤیت هلال انتخاب نموده اند. این کمیته از طرف دولت وقت انتخاب شده است، نه از طرف مجتهد جامع الشّرایط; در اواخر هر ماه، کمیته مذکور در شهر لاهور پاکستان تشکیل مى شود و رؤیت هلال از زبان رییس کمیته (که از اهل تسنّن است) به وسیله رادیو و تلویزیون، به اطّلاع مردم مى رسد، آیا به مجرّد اطّلاع و اعلام رییس این کمیته، روزه را مى توان افطار کرد؟

پاسخ: ملاک اطمینان بر رویت است. ولو از حرف وهابی یا حتی از حرف کافر اطمینان بر رویت پیدا کند کافی است

پرسش: منظور از «هم افق بودن» در مسئله‌ی رؤیت هلال چیست؟ دو منطقه با شرایطی هم افق نامیده می‌شوند؟

پاسخ: در فرش سوال هم افق بودن آن است که موقع طلوع و غروب آفتاب در دو منطقه یا دو کشور بیشتر در یک زمان باشد. اما اینجانب اتحاد افق را در ثبوت رویت هلال شرط نمی دانم.

پرسش: اول ماه و آخر ماه رمضان را در کشور هلند چگونه تشخیص دهیم؟ (با توجه به اینکه اینجا غالباً هوا ابری بوده و رویت ماه ممکن نمی باشد)

پاسخ: در هر جای دنیا که اول ماه ثابت شود برای کشوری مثل هلند ثابت می شود به شرطی که آن جایی که ماه دیده شده اقلاً در مقداری از شب با کشور هلند شریک باشد

پرسش: اگر حلول شوال وعید فطر بر مرجع تقلید محرز شده باشد تکلیف مقلدین آن مرجع چیست

پاسخ: اگر آن مرجع تقلید حکم کند که فردا مثلاً عید است برای مقلدین و غیر مقلدین حجت است و باید عید کنند اگر حکم نکرده باشد ولی برای غیر آن مرجع تقلید اطمینان یا علم به رویت هلال پیدا می شود باز حجت است، اگر اطمینان پیدا نشود نمی تواند عید کند.

پرسش: در بعضی از مناطق افغانستان وقتی که هوا بارانی یا ابری است استهلال و رؤیت ماه رمضان و شوال ممکن نیست. اگر مراجع تقلید در جمهوری اسلامی ایران رؤیت هلال را اعلام کنند آیا مردم افغانستان هم می‌توانند عید کنند؟

پاسخ: اگر یقین یا اطمینان به رؤیت ماه در جمهوری اسلامی ایران پیدا کنند می‌توانند امساک یا افطار کنند.

پرسش: جناب عالی که وحدت افق را شرط نمی‌دانید اگر در ایران اول ماه ثابت شود در افغانستان هم اول ماه ثابت می‌شود؟

پاسخ: مردم افغانستان در صورت اطمینان به رؤیت هلال ماه شوّال در ایران می‌توانند عید کنند

پرسش: اگر رسانه هاى عربستان، ترکیه و…که معمولاً یک روز پیش تر از ایران و افغانستان روزه می گیرند و عید می کنند – خبر بدهند که درکشورهاى یاد شده رؤیت هلال شده است وظیفه مقلدین شما چیست؟

پاسخ: با ادعاى رؤیت هلال در آن کشورها رویت هلال در افغانستان و ایران ثابت نمی شود.

پرسش: آیا ایران و افغانستان (خصوصاکابل و مناطق مرکزى) در افق اتحاد دارند یا اختلاف؟

پاسخ: اختلاف در افق و وقت نماز دارند اما این اختلاف درهلال ماه رمضان و عید فطر اثر ندارد.اگر در ایران عید شد در افغانستان هم عید می شود در صورت اطمینان پیدا کردن به رؤیت هلال در ایران.

پرسش: کسانى که طبق اعلام رادیوى ایران و اعلام مقام معظم رهبرى روز سىام رمضان را اول شوال و عید قرار داده است، روزه آن روز قضا وکفاره دارد یا نه؟

پاسخ: اگر از اعلام رادیوى ایران یقین یا اطمینان به رویت هلال حاصل شود واجب است عیدکنند و اگر شک داشته باشند عید نمی توانند و اگر افطارکنند قضا وکفاره دارد و با حکم حاکم شرع هم می توانند عیدکنند

پرسش: کسانى که تقلید از امام خمینى دارند اگر سى روزتمام را روزه بگیرند ودر ایران عید شود اما در افغانستان رؤیت هلال نشود روزه روز سى ام که اول شوال و روزعید در ایران است در افغانستان صحیح است یا نه؟

پاسخ: اگر در اول رمضان رؤیت هلال شده است و سى روزگذشته باشد روزة روز سى و یکم حرام است.اگر در اول ماه رمضان ماه را ندیده باشند تا شوال ثابت نشده است روزه حرام نیست و اگر در روز سى ام در ایران عید شود مقلدین امام خمینى (ره ) در افغانستان – احتیاطاً – در آن روز سفر و افطارکنند.

پرسش: مراد ازتوافق و اختلاف افق چیست؟

پاسخ: هر شهرى که وقت نماز آن با وقت نماز شهر دیگر دریک زمان یا با اندکی تفاوتى باشد اتحاد در افق دارند.بر خلاف کابل و تهران که وقت نمازشان یک ساعت تفاوت دارد بنابراین افق شان هم اختلاف دارند.ولى وحدت و اختلاف افق در اثبات و عدم اثبات رؤیت هلال تاثیرى ندارد، مثلا در ایران بین شرق و غربش یک ساعت فاصله است درحالیکه در سراسر ایران در یک روز عید می شود

پرسش: ا توجه به اختلاف افق ایران و افغانستان اگر در ایران هلال دیده شود در افغانستان می توانند عید کنند؟ آیا با اعلان رادیو ایران در افغانستان رؤیت هلال ثابت می شود و آیا با حکم حاکم شرع بر این که فلان روز عید است، عید فطر ثابت می شود؟

پاسخ: وحدت افق رویت هلال معتبر نیست.اگر حاکم شرع حکم کند، عید ثابت می شود اما اگر رادیوى ایران اعلام کند که در نزد حاکم شرع رویت هلال ثابت شده است در صورتى افطار می توانند که اطمینان حاصل شود بر رؤیت هلال در ایران.