سؤال 28:
برخى از فرهنگيان و روشنفكران در جوامع ما، تحت تأثير بسيارى از نظريات غرب در عرصه هاى فرهنگ، انديشه و ادب قرار مى گيرند تا آنجا كه همان رويكردها را در زندگى خود مورد عمل قرار ميدهند و به گونه اى ريشه ها و منابع فرهنگ و انديشه اصيل موجود در ميراث بزرگ اسلامى را ناديده ميگيرند. هنگامى كه مؤمنين با آنان در اين مورد هم سخن شوند، پاسخ آنان توهين آميز بوده و گاهى متدينين را به واپس گرايى، ارتجاع يا سنتى بودن متهم ميكنند، در حالى كه اين خلاف واقعيت است؛ زيرا همگى مى دانيم كه حوزه علميه و استادان آن از دين اسلام محافظت و پاسدارى مى كنند، اما به آشنايى و اطلاع از انديشههاى ديگر به گونه تطبيقى و مقايسه با روش اسلامى به منظور اثبات حق و ابطال باطل، نيز دعوت مى نمايند. نظر شما در مورد اين دسته از روشنفكران چيست؟ و مؤمنين را در رويارويى با آنان چه هدايت مى دهيد؟
جواب:
سبب و منشأ اين حالت امور ذيل است:
1. عدم اطلاع و ناآشنايى آنان با ميراث و فرهنگ اسلامى،
2. ديدگاه آنان درباره پيشرفت غرب در فرهنگ و سنتها.
3. تأثير تبليغات گمراه كننده بر ضد اسلام و مسلمين.
وظيفه مؤمنين در برخورد با آنان بايد توأم با حكمت، موعظه حسنه، سخنان نيك و با گشادهرويى باشد؛ زيرا چنين برخوردى موجب دوستى و محبت شده و بر آنان تأثير خواهد گذاشت. اما وظيفه علما در اين مورد اين است كه آنان را به دين اسلام و فرهنگ و ارزشهاى انسانى اعتدال گراى آن ارشاد نمايند و اين كه اسلام تنها دينى است كه مى تواند مشكلات بزرگ انسانى را حل كند و انسان را به انرژى بزرگ معنوى و ملكات فاضله و اخلاق پسنديده مجهز گرداند. زيرا فرهنگ اسلامى كه در حقيقت عبارت از وظايف عملى الهى است، نقش مهمى در تربيت انسان دارد و او را با دين و ايمان به خداوند يكتا و بى همتا آشنا مى گرداند. اين ايمان، سلوك و رفتار انسان را در همه عرصه هاى فردى، اجتماعى، خانوادگى، اقتصادى و فرهنگى مهذب و آراسته مى سازد. در حالى كه فرهنگ مبتذل در غرب، انسان را به غرايز حيوانى و شهوات نفسانى مجهز ساخته و از ارزش ها و آرمانهاى انسانى تهى مىگرداند.
بر جوانان ما كه براى تحصيلات عالى به غرب مى روند لازم است كه براى كسب تخنيك هاى عالى و تكنالوژى پيشرفته در طب، انجنيرى، اقتصاد، علوم فضايى و غيره تمام همت و كوشش خود را به كار گيرند و در عين حال سنتهاى اسلامى و فرهنگ انسانى خود نيز پاسى دارند و هنگام بازگشت به كشور خود، خدمات عالى علمى و فنى را ارايه نمايند و زمينه تحول و تكامل وطن خود را گام به گام فراهم كنند تا سرانجام جامعه شان به يك جامعه مترقى و پيشرفته تبديل شود.